Велинград - online - Бабинден - ден за здраве и веселие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бабинден - ден за здраве и веселие
Публикувано 2016-01-26 10:42:02 от Темпо

Празнуването на 21 януари - Бабинден като ден на родилната помощ стана на 65 години. Празникът “се ражда” през далечната 1951 г. и години наред е сред най-големите и почитани от велинградчани - още са живи спомените как целият град се стича на площада, където се вие голямо хоро, а денят е неработен и хората обикалят от бабинче на бабинче...

21 януари 2016 г. беше много студен и може би затова на тържеството във фоайето на общината дойдоха по-малко хора. Ансамбъл “Чепино” вдигна настроението с песни, а кметът Костадин Коев пожела на всички новородени деца да растат в мир и любов, поздрави техните родители, баби и дядовци, а също лекарите и акушерките за техния всекидневен професионален подвиг.
Първото бебе, родено във Велинград през 2016 г. Мария Борисова Димитрова не присъства на ритуала, но ще получи специални подаръци от кмета Костадин Коев и председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев. Подаръци от общината - спални комплекти получиха около 100 новородени, които участваха в традиционното “Даване име на дете”. За всяко от тях “орисниците” от Обредния дом бяха приготвили хубаво наричане за здраве и късмет, да расте в мирно време и да продължи българския род. За чудото да станеш баба с много вълнение говори Гергана Попова, а мъжете от ансамбъл “Чепино” не пропуснаха да направят традиционното хвърляне на бабата с одеало - напомняне, че Бабинден е ден за здраве и веселба.
На площад “Николай Гяуров” традицията продължи с десетото поред връчване на приза “Най-добър акушер-гинеколог на България”. За 2015 г. специалистите акушер-гинеколози от цялата страна избраха високото звание да получи д-р Емил Гърчев от Университетската болница “Майчин дом” в София. Призът бе връчен от кмета Костадин Коев, поздрави и цветя от името на Общинския съвет поднесе Бельо Мандраджиев. Към отличието бе прибавен и подарък от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград - уикенд за двама в СПА хотел “Рич”. Д-р Емил Гърчев благодари на целия екип от медици, с които работи и пожела да се раждат повече здрави и умни деца, които да живеят добре тук, в България. Той сподели, че когато преди 30 години заедно със съпругата си са завършвали медицина, са искали да дойдат да работят точно във Велинград, но тогава нямало свободни работни места. “По друг начин стигнахме до тук, където Бабинден се отбелязва като национален празник”, каза д-р Гърчев.
За поредна година и Община Велинград отличи най-добрите местни професионалисти в родилната помощ от АГ-отделението на общинската болница. Награда като най-добър акушер-гинеколог за 2015 г. и ваучер от СПА хотел “Макси” получи д-р Илонка Читакова, а награда за най-добра акушерка и СПА пакет от Гранд хотел “Велинград” заслужи Мехрем Мутахимова.
От името на майките на бабинчетата Петя Попова благодари на всички медицински работници за техните грижи, с които идва великото начало на живота. Тя благодари и на бабите, които споделят не само голямото щастие, но и безсънните нощи около новородените бебета.
Концертът по случай Бабинден бе открит с изпълнения на мъжка фолклорна група - Велинград. Песните и изгрялото слънце помогнаха постепенно площадът да се напълни с хора, които приветстваха народния певец Николай Славеев. Той изпълни много песни (сред тях и нашумялата за Райна княгиня), с които създаде истинско празнично настроение. Традицията оживя и на този Бабинден с голямо хоро на центъра на Велинград, а празникът продължи до късна вечер.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай