Велинград - online - Гражданите: Фирмата не си свърши работа, как контролира общината? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Гражданите: Фирмата не си свърши работа, как контролира общината?
Публикувано 2016-01-26 10:50:25 от Темпо

Като че ли всяка зима се получава една и съща ситуация. При по-силен снеговалеж и по-голяма снежна покривка се появяват до болка познатите проблеми с разчистването на снега. Така стана и сега. Снегът започна да вали в следобедните часове на 16 януари, а 2-3 дни след това не се усети, че фирмата “Еко Титан” работи адекватно за осигуряване на необходимата проходимост, както по улиците, така и по тротоарите и на автобусните спирки.
Опесъчаването също е важно, особено когато температурите паднат под нулата. Но къде са машините с механизми за равномерно разпръскване на пясъка по цялото улично платно? Все още се действа по начина отпреди 40-50 г., когато от каросерията на камиона човек с лопата хвърля пясък! Отново видяхме как минават снегорини, които само избутват снега в страни или го натрупват на купчини, но той пак си остава на пътя и продължава да пречи. До тротоарите се образуват високи снежни стени, които стесняват пространството и затрудняват движението на коли и пешеходци. Сякаш се хвърлят повече сили и техника за централните улици, но Велинград не е само бул. “Съединение”. Останалите улици също имат нужда от разчистване на снега. След заледяването могат да се видят трактори с гребла, които се движат в разни посоки, но реално не вършат нищо полезно! А какво да се каже за ситуация, при която съвестен гражданин изчисти пред дома, гаража, магазина или офиса си, а след това мине снегорин и събраният сняг бъде бутнат обратно на тротоара? Всичко се обезмисля! В България и в частност във Велинград не се прави снегопочистване, а по-скоро снегоизбутване и снегонатрупване. В някои други страни, от които уж вземаме пример, не действат така. Там извозват събрания сняг извън населените места и го събират в депа или в близост до реки. Освен това там чистят до асфалт, а не оставят сняг и лед по уличните платна. Но едно от условията е натрупаният сняг да се изчисти в първите няколко часа - след като е спрял снеговалежът, когато снегът е по-мек. Изчака ли се заледяване, ефектът от чистенето рязко спада. При минусови температури не се чисти. Няма как снегоринът да рине лед, все пак не случайно е наречен снегорин! Ледорини още няма!
Свидетели разказват, че дори в съседна Сърбия, където снеговалежът е бил не по-малък, на 17 и 18 януари положението е били съвсем различно: “На излизане от България през Калотина - сняг, лед. На влизане в Сърбия всичко беше чисто, пътищата бяха на асфалт, снегорини сновяха като мравки навсякъде. Дори из планинските пътища беше чисто, а екипи своевременно изрязваха клоните на многото паднали от тежкия сняг дървета.”
Защо в Сърбия да може, а тук не? Какви са причините? Лоша организация, некачествена работа, “отбиване” на номера или поредното извинение с лошите атмосферни условия? Няколко наши съграждани се съгласиха да кажат какво мислят не само в социалните мрежи, но и във вестник “Темпо”. Мненията са споделени на 17 и 18 януари 2016 г.:
Красимира Павлова: “Мисля, че фирмата, наета за почистването на града, не си върши работата. От години насам е повече от видно. През зимата като падне сняг, кошовете за боклук с месеци не се изхвърлят и сме принудени да търсим други варианти. Нали Общината контролира почистването на града и тя събира парите за това? Да не се задълбавам, но ще спомена, че е нужно измиване на улиците, подрязване на дървета, премахване на изгнили дървета и много други дейности, които си ги спестяват.”
Георги Христозов: “Вижте какво... Някой дължал пари?! Мен не ме интересува кой на кого какво дължи. Аз не дължа нищо и искам срещу данъците си да получа адекватни услуги. Защо е така, защо не се получава снегопочистването? Това е въпросът ми. Не може ли да е по друг начин, щом този не дава резултати? И при предишните кметове не даваше резултати, още след разпада на “БКС” (бившата общинска фирма “Стройком”). Улицата, на която живея, е почистена до асфалт, но не благодарение на фирмата. И какво от това, след като не мога да изляза на главната ? Това направих аз, за това питам, какво направиха в повече тези, на които това им е работата ?”
Ягода Балтаджиева: “Вече 24 часа не вали, улиците са почистени горе-долу, но никъде не видях да е опесъчено, освен улицата пред училището в Каменица! Питам кмета чия е вината за този леден ад? Кога ще се опесъчи поне булевардът, кога ще видим някой да си върши работата съвестно? Когато снегът се стопи ли? А до тогава? Бих отишла в общината да попитам защо са толкова зле пътищата, но кой ли ще ми обърне внимание, а за организирано питане не смея даже да мечтая! Да се организираме граждани и да отидем заедно в общината, за да зададем въпросите си.”
Ели Тодева: “Искам да изкажа своята благодарност към снегопочистващата фирма и създадената добра организация, благодарение на която СПА столицата има нова атракция - ледена пързалка. Няма улица в града, на която да не можеш да сложиш кънките и, пързаляйки се, да се върнеш към детството си. И сега сериозно. Моето мнение за снегопочистването? Да, ужасно е и то не е само мое мнение, всички го виждат. Но знаете ли какво ми прави впечатление? Няма необходимите машини, самите шофьори не могат явно да боравят с тези прикачени гребла. Но има и друго нещо. И ние самите трябва да почистим пред домовете си, много ми се иска да променим мисленето си, че освен права имаме и задължения като граждани. Дали има кметска заповед всеки да изчисти тротоара пред дома си? Ако има, тогава колко са санкционираните за неспазването й? Ако няма - защо? Питам и ми е интересно, защото всички протестираме, и аз също, за много нередности, но искам да знам колко наши съграждани излязоха и почистиха снега пред домовете си?”
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води