Велинград - online - По сигнал на омбудсмана проверяват възпитателните училища-интернати 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По сигнал на омбудсмана проверяват възпитателните училища-интернати
Публикувано 2016-01-26 10:52:07 от Темпо

Пресцентърът на Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи, че е постъпил сигнал от омбудсмана на Република България Мая Манолова, съдържащ данни за нарушения във възпитателните училища-интернати в гр. Ракитово, обл. Пазарджик и с.Завет, обл.Разград и в социално-педагогическия интернат в с.Подем, обл. Плевен. Нарушенията касаят корекционно-възпитателната работа по отношение на настанените в интернатите деца, упражнявано от страна на възпитателите физическо и психическо насилие, унизително отнасяне, използване на методи на възпитание, уронващи достойнството на децата.
Констатации за подобни нарушения са направени и при извършената през 2014 г . комплексна проверка във възпитателните училища-интернати (ВУИ) и социално-педагогическите интернати (СПИ) на територията на цялата страна. Въпреки предприетите тогава действия от компетентните органи, нарушенията се повтарят, констатираните проблеми не са преодолени.
Съвместните проверки са възложени на окръжните прокуратури в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово И Пазарджик, на председателя на Държавната агенция за закрила на детето, на министрите на образованието, здравеопазването и финансите, на изпълнителните директори на Агенцията за социално подпомагане, Българската агенция по безопасност на храните и Агенцията за държавна финансова инспекция. В хода на проверките ще бъдат ангажирани териториалните звена на органите, на които законът е предоставил контролни правомощия в конкретната сфера на обществени отношения. Ще бъде отправена и покана към омбудсмана на Република България за участие в проверките в изпълнение на функциите на Национален превантивен механизъм.
Проверките ще се осъществят в няколко направления, за да се види спазват ли се в СПИ и ВУИ изискванията на законите по предотвратяването и борбата срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и по осигуряването на нормалното развитие и възпитание на извършителите им; защитени и гарантирани ли са основните права на децата във ВУИ и СПИ; спазват ли се здравните изисквания за здравословно хранене на учениците. В хода на проверките ще бъде извършена финансова инспекция във ВУИ и СПИ за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2015 г.
За резултата от проверките окръжните прокуратури ще изготвят обобщени доклади, в които ще бъдат отразени последователно направените констатации. В случаи на констатирани нарушения ще бъдат предприети действия с оглед ангажиране на административнонаказателната и имуществената отговорност на виновните длъжностни лица.
По информация на пресцентъра на ВАП

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай