Велинград - online - Дефицит от 720 000 лева зее в бюджета на детските градини за 2016 г. 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Дефицит от 720 000 лева зее в бюджета на детските градини за 2016 г.
Публикувано 2016-01-26 10:53:05 от Темпо

Много сериозен финансов проблем се очертава в детските градини в община Велинград през 2016 г. Дефицитът е в размер на около 720 000 лева и то без в тази сума да се включват натрупаните около 570 000 лева задължения към доставчици към края на 2015 г.

Анализът на финансовото състояние на детските градини бе представен на среща на 22 януари, в която участваха заместник-кметът Атанас Палигоров, Виолета Благова - мл. експерт в ОА, директорите Боряна Петричева - ОДЗ “Слънчице”, Маргарита Узунова - ЦДГ “Детски рай”, Мая Якимова - ОДЗ “Фантазия” и Вили Манева - ЦДГ “Еделвайс”. Г-н Палигоров подчерта, че след проблемите със снегопочистването, това е вторият по тежест проблем за новото общинско ръководство. Причините за сегашната ситуация според него са, че предишният кметски екип е похарчил 4 бюджета напред, не е работено в екип и директорите на ЦДГ не са били запознати с действителното финансово състояние, липсвали са прозрачност, комуникация и стратегия. Същата позиция изразиха и директорките, според които сега общината е подобрила комуникацията както с тях, така и със синдикатите и това дава надежди, че постепенно проблемите ще бъдат преодолени. Те споделиха и други натрупаните в предишния мандат проблеми - например, че общината не е закупила компютър за нито една детска градина и всички работят с лични или дарени, че не във всички градини е извършено саниране на сградите, че не бяха приети идеите им за въвеждане на делегирани бюджети и др.
Обобщеният анализ на финансовото състояние, представен от В. Благова, е базиран на сравнение между финансова информация за 2015 г. и прогнозата за 2016 г. Анализът ясно показва, че се очаква значително влошаване на финансовото състояние на детските градини през 2016 г. в сравнение с 2015 г. Дефицитът във финансирането възлиза на около 723 хил. лв. за 2016 г. (282 хил. лв. в държавно-делегираната дейност и 441 хил. лв. в местната издръжка). Градините се финансират от държавния и от общинския бюджет. Недостигът на средства за издръжка от държавния бюджет се дължи на по-малкия брой на децата в градините. През 2015 г. техният брой е бил 784, а през 2016 г. намалява на 720 и държавната субсидия за новата година ще бъде с около 9% по-малко в сравнение с 2015 г. Но в същото време разходите за персонала растат заради увеличение на минималната работна заплата и други нормативни промени. До момента реален дефицит не е бил регистриран заради наличието на преходни остатъци от предходни периоди. Преходният остатък за 2015 г. обаче е незначителен, а от 2016 г. не се очаква да има остатък на средства.
За да се стабилизира поне частично финансовото обслужване на ДГ, общината работи съвместно с директорите на ДГ по въвеждането на редица мерки: оптимизиране на персонала - пенсиониране, съкращаване на незаети щатове и пр.; промени в социалните придобивки на персонала; преструктуриране на групите; мерки за икономии на общинските средства за издръжка - разходите за енергия и отопление, външни услуги и материали, и пр. Като част от пакета мерки е предвидена и промяна на таксата за детски градини - увеличение с 5 лева месечно, за което “Темпо” вече информира. Очаква се, ако увеличението бъде подкрепено от Общинския съвет, това да доведе до допълнителни приходи от около 41 000 лева за 2016 г. През 2015 г. общината е събрала от таксите за деткси градини около 213 000 лева, а разходите на общинския бюджет по издръжката на градините са около 650 000 лева.
Прогнозираният ефект от въвеждане на мерките е в рамките на около 280 хил. лв., а оставащият дефицит трябва да бъде финансиран с общински средства. Предвидени са мерки за икономии и налагане на контрол при разходването на общински средства като свиване на разходите за ел. енергия и отопление посредством подобряване енергийната ефективност и сключване на по-изгодни договори за доставка на горива; съкращаване на разходите за канцеларски, хигиенни и други материали, външни услуги, телекомуникации и транспорт чрез сключване на договори с основни доставчици. Средният годишен разход за хранителни продукти ще се запази на нивото от 2015 г.
Общината планира и постепенно покриване на задълженията на детските градини към доставчици, за да се избегне запориране на сметките и нарушаване на дейността.
За кратко в срещата се включи и кметът Костадин Коев, който гарантира пред директорите на детските градини, че диалогът между тях и общината ще продължи и ще имат пълна и точна информация с какви средства разполагат. Предлаганите мерки са стъпка към системата на делегирани бюджети, за която директорите не веднъж са пледирали през последните години. Кметът препоръча директорите да бъдат активни и при кандидатстването по различни европроекти. Особено внимание ще бъде отделено на проекти за саниране на сградите, защото там, където това бе направено, вече се отчитат положителни резултати и сериозни икономии.
Темата за финасовото състояние на детските градини ще бъде на вниманието на Общинския съвет, който на 28 януари ще обсъди предложението за увеличение на месечната такса с 5 лева. А на 8 февруари ще се проведе новата обществена поръчка за избор на доставчик на хранителни продукти за детските градини.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай