Велинград - online - Децата мислят зелено 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Децата мислят зелено
Публикувано 2016-02-02 09:47:59 от Темпо

Рицарски доспехи от капачки, Айфеловата кула от кибритени клечки, снежен човек от пластмасови чашки за кафе, вятърна мелница от бутилка... И още много дръзки идеи, родени с детско въображение и осъществени с помощ от учител, родител и един проект. Проектът е “Мисия възможна - мисли зелено!” на Народно читалище “Отец Паисий-1893”, финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България.

На 28 януари 2016 г. в Художествената галерия във Велинград резултатите от проекта бяха онагледени по най-добрия възможен начин - с изложба-конкурс за артефакти от отпадъчни материали. Всеки от участниците - ученици от СОУ “Св. св. Кирил и Методий” и СОУ “Васил Левски”, блестящо защити мотото “Децата могат да спасят Земята!” Преди финалната изложба те се включиха в почистване на природни и туристически обекти, рециклираха и компостираха, слушаха беседи и участваха в забавни творчески дейности. А резултатът от натрупаните знания и практически умения плюс въображение в големи дози се видя на изложбата. Гостите, сред които директори на училища и детски градини, представители на граждански сдружения и родители, бяха удивени от примерите за сливане на изкуство и екология. Децата показаха, че мислят не само зелено, а умеят да мислят едновременно творчески и практично - да върнат живота на рециклирани материали, създавайки красиви и полезни предмети.
Журито с председател Жасмина Гладийска и членове Атанас Денизов и Кръстьо Мичев наистина имаше трудната задача да класира най-добрите. Художничката Жасмина Гладийска поздрави учители и ученици за прекрасните идеи, осъществени с много любов и ентусиазъм, с обща работа и забавление. Журито присъди три трети награди - за огледало към бъдещето, гердан от пластмаса и снежен човек от чашки за кафе с щарена шапка от вестници. Второто място спечелиха народни носии, а първата награда бе за рокля от найлон, готова за модния подиум. Организаторите наградиха класове от двете училища за активно участие в целия проект. Всички награди бяха книги и енциклопедии, а победителят в изложбата-конкурс получи цифров фотоапарат.
Поздрав към участниците отправиха Васил Тодев и Иван Иванов от Гражданската инициатива за запазване на Чепинския край като екологично чист район без рудодобив. Васил Тодев изрази надежда, че младите хора ще запазят нашата прекрасна природа, а Иван Иванов припомни, че “Природата може без човека, но човекът не може без нея”.
За децата проектът завърши с почерпка, а равносметката на екипа по проекта начело със Силвена Байракова е: “Цялостната идея на проекта, осъществените дейности и постигнатите резултати са една заявка за акцентиране върху необходимите мерки за сформиране на отношение, което цени и пази природата. За да се култивира подобен модел на поведение и работещи екологични навици, са нужни системни и дългосрочни усилия, които изискват партньорство между различни институции. Благодарение на работата по проекта се поставя и въпросът за устойчивото развитие на туризма в общината, което е пряко свързано с икономиката на града и заетостта. Една важна крачка беше направена и от нас зависи да предприемем следващите, за да бъде преодоляна пасивността на обществото към опазването на местното природно наследство”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води