Велинград - online - Подготвя се честване на две знакови годишнини 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Подготвя се честване на две знакови годишнини
Публикувано 2016-02-02 09:56:40 от Темпо

На 27 януари 2016 г. кметът Костадин Коев се срещна с представители на инициативния комитет за отбелязване на две важни за Чепинския край годишнини: 350 години от написването на Летописа на поп Методий Драгинов и 200 години от създаването на църквата “Света Троица” в Каменица. Сред инициаторите за тържествено честване на годишнините са Дружеството за защита на Родопите с председател Георги Пашов, Народно читалище “Васил Левски-1904” с председател Никола Делиев, Историческият музей с директор Снежана Велева, Дружба “Родина” с председател Емил Моллов и др. Предложено и прието бе патрон на честванията да бъде кметът Костадин Коев, а в оперативното бюро да влезе ресорният заместник-кмет Сергей Кичиков.

В срещата в кметския кабинет взе участие и отец Антон от храма “Света Троица”, който обаче изрази резерви по предложенията на инициативния комитет. Той сподели, че църквата в кв. Каменица от 5 години се подготвя за своята 200-годишнина. За съжаление, към момента ремонтите дейности са приключили само по външната фасада на черквата, но вътре все още не са направени. Заради финансови трудности е под съмнение дали през тази година църквата ще успее да поддържа църковния хор, а за самия юбилей също ще трябват сериозни средства.
Кметът К. Коев заяви, че всички застават зад идеята и трябва да се намери синхрон между светската и църковната власт.
В програмата на честванията са предвидени издаване на юбилеен сборник за двете годишнини и кръгла маса, за участие в която е оправена покана към акад. Георги Марков и други известни историци. На Летописа и църквата “Света Троица” ще бъдат посветени изложба в Историческия музей и юбилеен вестник, а в училищата ще бъдат изнесени беседи по темата. Има идея да бъде поканен църковният хор на храма “Александър Невски”.
Директорът на СОУ “Васил Левски” Емил Моллов съобщи, че училището също подготвя сборник, който започва с Методий Драгинов и разказва за 45 народни будители, допринесли за просветното и културно издигане на Чепинския край. Колко от планираните събития във връзка с отбелязването на двете знакови годишнини ще бъдат осъществени зависи от това какво финансиране ще успеят да осигурят общината и инициативният комитет.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола