Велинград - online - Бюджет 2016: строга финансова дисциплина, икономии и контрол 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бюджет 2016: строга финансова дисциплина, икономии и контрол
Публикувано 2016-02-02 10:12:04 от Темпо

21 026 064 лева е бюджетът на Община Велинград за 2016 г., който бе приет на сесията на Общинския съвет на 28 януари. Приходите от държавата са на 14 846 068 лв., а от местни източници 6 739 107 лв. Средствата за капиталови разходи възлизат на 2 484 231 лв. и включват целева субсидия от републиканския бюджет - 728 600лв, от собствени приходи - 1 162 000 лв., дофинансирани със собствени приходи - 453 631лв и преходен остатък държавни дейности -140 000 лв.

По предложение на Комисията по икономика бяха увеличени парите за спорт. Към предвидените 30 000 лева бяха добавени 15 400 лева от бюджета на ОП “Спортни имоти и пазари” и 20 000 лева от очаквани лихви по кредит.
Не бе прието предложението на БСП средствата за култура да се повишат от 65 000 на 80 000 лева и да се увеличат средствата за издръжка на детските градини от 570 000 на 650 000 лева. Финансистът Филип Ангелов подчерта, че местните приходи са изключително ограничени и след направен анализ на разходите през последните 3 г. е намерено реално и справедливо разпределение. Основната философия на бюджета за 2016 г. е строга финансова дисциплина, намаляване на задълженията, икономии и завишаване на контрола. Против предложението на Г. Янчев от БСП се обяви София Ключкова, която обвини бившия зам.-кмет и отдел “Образование”, че 3 години общината е купувала дърва за детските градини по 96 лева за кубик. Г-н Янчев отговори, че не отдел “Образование” е провеждал обществените поръчки. Председателят на Общинския съвет Б. Мандраджиев изтъкна, че ако предложенията на БСП бъдат приети, бюджетът ще бъде с дефицит.
В приетия бюджет е утвърден план-график за разплащане през 2016 г. на просрочени задължения в размер на 530 000 лева. Определен бе максимален размер на общинския дълг към края на 2016 г. в размер на 5 715 063 лева.
Както всяка година, големите дебати бяха по разпределението на парите в Програмата за капиталови разходи. Сериозни размествания в сумите бяха направени във връзка с предложението за изграждане на общински водопровод за минерална вода от “Власа”. За този обект бяха взети средства от предвидените за ремонт на оградата на ОУ “Хр. Ботев”, подпорна стена на ул. “8 март”, ремонт на ул. “Цар Самуил”, изработване на проекти по ПРСР и други. Изграждането на символ на Велинград на входа на курорта отново бе прехвърлено към обектите, които ще се финансират не от сигурната държавна субсидия, а от несигурните местни приходи. Предвидените първоначално за това 132 106 лева от държавната субсидия бяха преразпределени за ремонт на пътища по селата. За ремонт и изграждане на водоеми в Каменица и Чепино и канализация на ул. “Стойо Калпазанов” бяха заделени средства от заложените за изграждане на вани за Пречиствателната станция. Решено бе да се вземат още 10 000 лева от оградата на ОУ “Хр. Ботев”, за да бъде пусната в експлоатация втората Радонова баня в Чепино, която се ремонтира по проект. По предложение на Г. Янчев съветниците гласуваха 30 000 лева за отоплителната инсталация на НЧ “В. Левски-1904”, като парите се взимат от предвидените за отчуждаване на реституирани частни парцели в паркове. От същото перо 60 000 лева бяха насочени за водопровод “Джеферица”. По искане на “Бъдеще за Община Велинград” на следващата сесия ще бъде представен точен списък на улиците, които ще бъдат ремонтирани със средства от капиталовата програма през 2016 г.
С отделни решения бяха определени второстепенните разпоредители с бюджетни кредити за 2016 г. Одобрена бе актуализирана бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г.. Съветниците приеха отчета да общинския дълг за 2015 г. Взето бе и решение, с което на служителите по трудов договор в ОА се предоставят по 250 лева за закупуване на работно облекло.
Всички решения по бюджета бяха гласувани с пълно единодушие от съветниците, за което кметът Костадин Коев благодари. В края на дебатите той направи изявление за натрупаните задължения от предишното ръководство на общината, което публикуваме отделно.
Елена Баева

Кметът Костадин Коев: Поемаме щафетата с над 18 милиона лева наследени задължения
Дотук беше хубавата и спокойната картина за бюджета, сега искам да поясня и на медиите включително. Преди няколко броя във вестник “Темпо” беше споменато, че задълженията на община Велинград са 11 млн. Тези задължения са само към доставчици, към тях трябва да прибавим 1 600 000 към Министерството на околната среда и водите - отчисления за депонирането на отпадъци съгласно Наредба 7, 1 300 000 безлихвен кредит, ползван от ПУДООС за направа на водопровода на ул. “Юндола”, 3 800 000 към Райфайзенбанк, защото там главницата е използвана и плащаме само лихви в размер на 12 000 лв. месечно. Приходите от местни данъци и такси са 5 700 000, тоест предишното ръководство е изхарчило тези пари за три години напред. А сега ние всички ще ги връщаме.
Много важно е да се знае откъде аз като кмет и моят екип поемаме щафетата - с над 18 милиона лева задължения, ето това са истинските задължения. И като прибавим, че в бюджет 2016 има заложени 1 120 000, които ще дойдат евентуално от продажба на недвижимо общинско имущество и земи, но към тази дата ги няма, те са прогнозни и зависи от нашите умения, сумата става над 19 милиона. И когато говорим за бюджета, трябва да се знае, че във всеки един момент някой от доставчиците може да сложи запор на сметките на община Велинград и този бюджет, който сме се събрали да гласуваме, рухва - блокират се детски градини и училища и всичко това става едно добро пожелание. Нека всички граждани на Велинград да знаят и бъдат информирани, за проблемите които ни очакват и какво е наследството, което сме наследили.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България