Велинград - online - Наложиха временен мораториум на разрешителните за минерални води 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Наложиха временен мораториум на разрешителните за минерални води
Публикувано 2016-02-02 10:15:39 от Темпо

На сесията си на 28 януари 2016 г. Общински съвет - Велинград взе единодушно решение за налагане на временен мораториум върху издаването на разрешителни за минерални води. Спирането на разрешителните за водовземане се отнася за Сондаж 4 “Власа”, КЕИ “Власа” и Сондаж 3 “Мизинка”. Мораториумът обаче няма да важи за вече започнали процедури по издаване на разрешително.

Предложението за временния мораториум бе внесено от кмета Костадин Коев. Като мотиви е посочено, че в общината постъпват сигнали и жалби от физически и юридически лица за недостиг на минерална вода от изброените сондажи. В края на 2015 г. бе избрана комисия, която да провери свободните дебити, състоянието на водоизточниците и на общинските водопроводи за минерална вода. Същата комисия трябва да предложи и мерки за подобряване на стопанисването, ползването и техническото състояние. Тя ще заседава на 1 февруари 2016 г., а временният мораториум ще продължи до приемането на доклада и реализирането на предложените в него мерки.
В залата точката бе приета почти без дебати, но преди това във фоайето имаше разгорещени спорове между настоящи и кандидат ползватели на минерална вода от “Власа”. Ден преди сесията в Комисията по жалби и обществен ред е постъпило възражение от Фидел Беев с предложение мораториумът да не важи за фирми с общинско участие. Съвместното търговското дружество, в което общината има 25%, планира да изгради открит басейн в района между Стадиона и Кална баня, за който ще е нужна минерална вода. Предложението за фирми с общинско участие не бе гласувано.
На януарската сесия бе разгледано и предложение на кмета Костадин Коев за изграждане на общински водопровод за минералната вода от “Власа”. То залегна в програмата за капиталови разходи за 2016 г. Точната сума, която ще е нужна за направата на такъв водопровод, предстои да бъде изчислена. Парите ще бъдат осигурени от капиталовата програма, а е възможно и от увеличение на туристическата такса.
Много важен въпрос ще бъде точно откъде ще мине бъдещият общински водопровод - тема, която неизбежно ще сблъска интересите на многобройните настоящи и бъдещи ползватели на минерални води от находище “Каменица”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води