Велинград - online - IN MEMORIAM: Живот, отдаден на музиката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

IN MEMORIAM: Живот, отдаден на музиката
Публикувано 2016-02-09 09:47:38 от Темпо

Преди една година, на 11 февруари 2015 г., ни напусна една от най-чистите, фини и безупречни личности на Ракитово - Димитър Петров Кантарев. Ракитово, което е известно с многобройните си музиканти, се прости с един от извисените представители на музикалната култура в града и района.

Имах късмет да сме от една махала. Родителите ни бяха близки. Бай Петър и кака Султа бяха прекрасни хора. Те учеха децата си Венчето и Митко на трудолюбие, сърдечност и доброта.
В спомените, които е оставил Митко, намираме списък на учителите му-класни ръководители:
- детска градина - Гюшка Попчева
- 1,2 отделение - Теню Кръстев
- 3,4 отделение - Екатерина Тупарова
- 5,6 клас - Лиляна Терзиева
- 7,8 клас - Богдана Ташева
- 9 клас - Лиляна Хаджиянчева
- 10 клас - Верка Вълчанова
- 11 клас - Костадин Зяпков
За мен, а сигурен съм и за всички учители, беше чест да учим това интелигентно, добро и приветливо момче.
В трети клас (1955 г.) му купиха 40-басов акордеон и го записаха на уроци при Тодор Вандев - учител и ученик, надарени с музикален талант. Започват изяви на сцената на читалище “Будилник”. През 1962 г. взема първо място в Окръжен преглед на детските музикални школи. Участва като акордеонист в училищния хор и естраден оркестър. Изпитва влиянието на Димитър Тупаров, Ценко Гаралов, Милена Васева.
От 1964 г. свири в естрадния оркестър към читалище “Будилник” с ръководител Тодор Вандев. Стават лауреати на Третия републикански преглед на художествената самодейност, участват в многобройни концерти, както и в предаването “Семена в браздите” по БНТ.
След казармата работи в Санаториума на Ракитово, в Радио-транслационния възел на общината, в ТВУ “Максим Горки”, в Климатичната гимназия - навсякъде с акордеона, с музикалните си умения, с добродушната си усмивка.
Завършва школа за ръководители на самодейни състави в Пловдив, след което преподава акордеон в читалище “Будилник”. Някои от учениците му са реализирали се музиканти като Георги Минков - певец (в момента в САЩ), Димитър Тупаров - клавирист (в момента в Канада), Маренка Балинова - оперна певица (в момента в Австрия), Георги Гушев - акордеонист и певец (в момента в Румъния) и др.
От 1977 г. до 1982 г. ръководи естрадния оркестър на читалището в Ракитово, в който участват: Георги Дойкин - тенор саксофон, Петър Грозданов - тромпет, Димитър Янков - тромпет, Георги Цигов - тромбон и барабани, Стефан Сърбов - соло китара, Никола Паризов - ритъм китара, Димитър Зарев - бас китара, Георги Гагов - барабани, Стефан Нунев - барабани и солисти Петрунка Захариева, Катя Попова-Ташева, Стефка Цигова, Сашко Допчев, Юлиан Карталов и др.
Подготвят се и се изнасят многобройни спектакли: “Зодии” 1978 г., “Ритъм и усмивки” 1979 г., “Чакам връзка с...” 1980 г., “99 минути на зрителя” 1981 г. Имат съвместни концерти с Георги Чилингиров, Йовчо Караиванов, Димитрина Кунева. Лауреати са на Петия републикански преглед на художествената самодейност.
В следващите 10 години Димитър Кантарев е ръководител на вокално- инструментална група “Дъга” към завод “Васил Сотиров” - Велинград. След Димитър Мечев във Велинград изгрява звездата на още един музикант и ръководител от Ракитово. Многобройни са концертите и спектаклите на група “Дъга”. Те са постоянни първенци на прегледите в Слънчев бряг, лауреати са на Седмия републикански преглед, изнасят концерти заедно с Васил Найденов, Диана Дафова, Маргарита Хранова и др.
От 1993 г. до пенсионирането си през 2011 г. Митко е секретар на читалище “Св. Св. Кирил и Методий” във Велинград. Многобройни са изявите на ансамбъл “Чепино”, на женския народен хор, на мъжката фолклорна група, на танцовия състав и народен оркестър, на детския фолклорен ансамбъл. Турнета в Гърция, Сърбия, Македония, участия в телевизионни предавания...
През дългогодишната работа във Велинград Димитър Кантарев не се откъсва от родното Ракитово: заедно с поетесата Христина Димова печелят конкурса за химн на Ракитово, с Георги Цигов участват във фестивала “Златен кестен” в гр. Петрич, включва се в създадената от Никола Янев-Чоли армънска група, с която също имат многобройни изяви по фестивали и турнета извън страната.
След пенсионирането му поканих Митко в читалище “Будилник”, където бях председател. Той с готовност организира кръжок по акордеон и започна да ръководи естраден оркестър. Към оркестъра, освен някогашните колеги Никола Паризов, Димитър Зарев и Георги Гагов, се присъединиха Иван Елкин - цигулка, както и солистите Георги Стоев, Пепи Янкова, Любомира Димова, Мария Гергененова. Имаше няколко концерта с вокална група “Райа” и детска вокална група “Дъга”.
До смъртта си беше член на Настоятелството на читалище “Будилник”. Един живот, не дълъг, но изцяло отдаден на музиката и на семейството.
Освен съпругата Пепи, майката, синът Петър и цялото семейство, ние, неговите приятели и колеги, заедно с голямата тъга от преждевременната му смърт, изпитваме и гордост, че сме били близки с Митко. Ще повторя думи, които казах пред пресния му гроб: Димитър Кантарев е един от най-ярките метеори, преминали през ракитовското небе, дал на всички нас пример за прекрасен живот.
Костадин Зяпков

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай