Велинград - online - РИМ-Кюстендил представя свещените места на планината Осогово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

РИМ-Кюстендил представя свещените места на планината Осогово
Публикувано 2016-02-09 09:51:25 от Темпо

На 4 февруари в Голямата зала на Историческия музей бе открита фото-документална изложба “Заедно по свещените места на планината Осогово’’. Изложата е на Регионален исторически музей Кюстендил и се състои от 28 табла, върху които са показани повече от 70 обекта.

Етнологът на Историческия музей Георги Куманов отбеляза, че през 2016 г. нашият град ще чества три свързани с духовността и историческото минало на нашия край годишнини: 300 години от летописа на поп Методий Драгинов за помохамеданчването на Чепинско, 200 години от построяване на църквата “Св. Троица’’ в кв. Каменица и 120 години от построяването на църквата “Успение на Света Богородица’’ в кв. Лъджене.
Изложбата на РИМ Кюстендил бе представена от директора на музея Валентин Дебочички, който каза, че след нейното показване в СУ “Св. Климент Охридски’’, в залите на Археологическия музей в Драма в Гърция, в Кратово и Пробищип в Македония и Босилеград в Сърбия се чувства особено удоволетворен, че таблата са подредени в Историческия музей на Велинград. Отношенията между двата музея имат дълга история, а експонатите от свещения връх Острец се вписват изключително добре редом до експозицията “Заедно по свещените места на планината Осогово’’.
Изложбата представя една малка част от богатото културно-историческо наследство в Кюстендилска област свързано с паметници и обекти с култово предназначение. Тя представя в текстове и илюстрации свети места от праисторията до наши дни - скални светилища, раннохристиянски паметници, свещени извори, оброчища, манастири, черкви, параклиси, джамии. Съществуват и десетки свещени дървета, свещени каменни образования, планински върхове и местности, носещи имена на светии. Показан е и широко разпространеният от средните векове до сега в Осоговието култ към светците-отшелници: Св. Иван Рилски в Кюстендилско, Св. Гавраил Лесновски и Св. Йоаким Осоговски в района на Кратово и Крива паланка в Македония, както и Св. Прохор Пчински в района на Куманово, Сърбия.
Независимо от местоположението и датировката, всички тези паметници изразяват вечното преклонение на човека към божественото, връзката му с обяснимото и необяснимото на Земята в природата и във Вселената. Това са свещени места на Осоговската планина, които независимо от асимилационните намерения на различни религии и идеологии под една или друга форма са запазвали, пазят и досега своята святост и от хилядолетия и до днес са обект на почитане и преклонение от човека.
Изложбата “Заедно по свещените места на планината Осогово’’ бе открита от директора на дирекция “Икономическа политика, туризъм и реклама” в ОА Цвета Спасова. Гражданите и гостите на града ще могат да я посетят до 25 март 2016 г., а през месец септември нашият Исторически музей ще гостува на РИМ - Кюстендил с изложбата за кмета Йосиф Шнитер.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води