Велинград - online - Ден на патрона в СОУ “Васил Левски” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ден на патрона в СОУ “Васил Левски”
Публикувано 2016-02-23 09:10:11 от Темпо

СОУ “Васил Левски” отбеляза деня на своя патрон с поредица от прояви, които започнаха още в началото на февруари. След гостуването на историка проф. д-р Пламен Митев, в навечерието на 143-тата годишнина от гибелта на Апостола гост на четвъртокласници и петокласници беше писателят Светлозар Казанджиев, председател на Съюза на българските писатели в Смолян. Той е автор на книгата “Последната изповед на Апостола”, която през 2009 г. е удостоена с националната награда “Николай Хайтов”. Разговорът за книгата бе и разговор за Левски и неговите завети.

Начало на деня на патрона на 18 февруари дадоха ученици от четвърти клас с рецитала “Молитва за Апостола” и цветя пред бюста на Левски във фоайето на училището. На Левски бе посветено и радио предаване, подготвено от Владимир Чечев, Иванка Андреева, Ани Шугова, Ася Юрукова и Александър Мануилов. По традиция се проведе и училищната щафета, в която най-добре се представиха Георги Аврамов, Иван Ачев, Светослава Филипова, Дарина Палигорова, Илия Грънчаров, Петър Атанасов, Албена Чапова. Победата спечели 8 “а” клас, а училищното ръководство осигури награди.
Наградени бяха и победителите от конкурсите за написано есе, стихотворение, рисунка и презентация, посветени на Васил Левски. Най-хубавите есета написаха Джейлян Садъкова - 1-во място, Виктория Джонева - 2-ро и Радина Попова - 3-то място. В категорията стихотворение победител е Мария Ланджева, следвана от Георги Пещерски и Мария Терзиева. За най-добра презентация бяха отличени десетокласничките Айлин Али, Емине Уцъова и Ася Арапова.
Ученици от СОУ “В. Левски” се включиха и в концертите, организирани за деня на Левски в читалищата “СВ. св. Кирил и Методий-1905” в кв. Чепино и “В. Левски-1904” в кв. Каменица. А на 21 февруари Фани Кюлюмова и Емил Шевров и преподавателката по български език и литература Златина Димитрова взеха участие във втората национална среща на клубовете “Млади възрожденци”, организирана от Общобългарския комитет “Васил Левски” в София под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Във Военната академия в столицата се състоя и среща на председателите на Общобългарския комитет “Васил Левски”, в която участва директорът на училището и председател на комитета във Велинград Емил Моллов.
Темпо

Помним те, Апостоле!
Не пеят днес за теб, Василе, а пее някакъв Васил, затуй че някой се е влюбил, че някой пак се е напил. Изгубили сме своята гордост, която ти спечели ни със смърт, и върви народът ни към пропаст, надолу подир мрачния път. И лъвските сърца ги няма - за да си лъв днес, ти трябват само пари и коли. И мечтите ни са някъде избягали, стаена скръб в очите ни гори.
Но ти спи! Не се събуждай! Стой там в незнайния си гроб и дано не виждаш тук какво се случва, че днес свободен си, ала си роб. “Дела трябват, а не думи“ - туй беше твоята заръка. Днес всички са със думи пълни, а делата им са мъка. България своите си чеда отпъди - да ходят, да се скитат навред, и българското в себе си изгубили не ще се върнат занапред. Помниш ли, ти каза ни, че “времето е в нас и ние сме във времето“, ала времето се промени и днес, за да си достоен, ти трябват само купища пари. Закони няма. Управляват ни хора с его, без съвест - небето дълбаят, земята копаят, 150 лири от човешки живот са им по-мили. Застроиха всичко, асфалтираха земята, градовете светят, хотелите - с позлата. А семействата са разорени, старите - измряха, младите - избягаха. Селата са обезлюдени. Вие България ли търсите? Боя се, че сте закъснели. Това, което цял живот градихте, до камък го окрадоха вече. Дърветата, които посадихте, до корен някой ги отсече. Е, дано не виждаш, Дяконе, за какво умрял си и че живота свой за живот по-тежък дал си!
Но има и такива, дето помнят - за тях, Апостоле, си вечен и твоите дела свещени не ще останат незачетени. А някои дори се връщат, родината своя прегръщат. Помнят я! И предците си помнят, и вярата... На тях България им е скъпа, а не държавата. Но има, раждат се още патриоти, те обичат родното, помнят Шипка, Беласица, Батак, възхваляват българското, пеят нашите си песни, играят кръшни хора, дишат чистия ни въздух и тачат родната земя. А България е още тук и още си е толкова красива, от Тракийското поле на юг през Стара планина и Рила. С тях се, Дяконе, гордей, с тези родолюбци горди, но да гледаш по-добре недей, а ний делата ти ще помним.
Виктория Джонева, 9 а клас, СОУ "В. Левски"

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води