Велинград - online - Сдружение “Суткя” с идеи за бъдещето на базиликата “Николица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сдружение “Суткя” с идеи за бъдещето на базиликата “Николица”
Публикувано 2016-02-23 09:22:14 от Темпо

Ракитовското сдружение “Суткя” повече от пет години извършва събиране на информация, проучване и популяризация на трикорабна кръстокуполна базилика “Николица”. Осъществени са множество инициативи съвместно с Община Ракитово и ракитовската църква “Св. Неделя”. В резултат базиликата става все по-популярна като културно-исторически обект и заема полагащото й се място сред най-важните раннохристиянски базилики от този период.

След приключване на спасителните разкопки на “Николица” през 2015 год., проведени съгласно договор между Община Ракитово и Исторически музей - Велинград, ръководени от археолога Асен Салкин, се разкриват богати възможности за реставрация, консервация и експониране на базиликата.
Отчитайки цялата сложност и комплексност на един бъдещ проект, сдружение “Суткя” предлага Община Ракитово заедно с църковното настоятелство на храм “Св. Неделя” да обявят конкурс за цялостно проектно предложение за устройство на терена, свързан с базиликата, и реставрация и консервация на базиликата. Това проектно предложение трябва да дава отговор на няколко въпроса:
* устройство на ландшафта на терена пред главния вход на стадиона в Ракитово, който е собственост на Община Ракитово; * идейно предложение за изгледа на базиликата след реставрацията;
* идея за вписване или преместване на съществуващия параклис на фона на реставрираната базилика;
* идея за навес и посетителски център с цел нормално протичане на организираните ежегодно курбани за Св. Никола Летни на 9 май и посрещане на бъдещи туристи и посетители на обекта след експонирането му;
* поетапно довършване на археологическите разкопки на базиликата, препоръчани от НИПК и Министерството на културата;
* транспортно решение, показващо места за паркиране на автомобили по улицата към вилната зона и ул. “Огоста”;
* водоснабдяване и тоалетен възел на експонирания като туристическа атракция обект.
За да не се пропускат възможности за кандидатстване по европейски програми, от “Суткя” предлагат в кратки срокове да се сформира работна група с участието и на археолога на обекта Асен Салкин, за да се осигури приемственост в работата на експертите. Работната група да излезе с предложение за избор на проектно предложение пред бенефициента по проекта по европейски програми. Важно е и да се предприемат действия по промяна на статута на “Николица” от “обект с местно значение” в “обект с национално значение”, което е препоръчано от НИПК и Министерството на културата.
От сдружение “Суткя” са категорични, че и занапред ще влагат усилията на своите членове и симпатизанти по издигане имиджа и популяризиране на най-голямата раннохристиянска църква в Родопите - базиликата “Николица” в Ракитово.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води