Велинград - online - Отчуждават 30 реституирани имота, за да спасят паркове 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Отчуждават 30 реституирани имота, за да спасят паркове
Публикувано 2016-02-23 09:26:48 от Темпо

Общината започва процедура по придобиване и отчуждаване на 30 частни имота във Велинград. Имотите са реституирани на техните собственици, но според общинския градоустройствен план отреждането на земите е “за парк”. Ако общината не ги отчужди, собствениците могат да започнат строителство на различни жилищни и стопански сгради в района на съществуващи паркове по протежението на централния булевард “Съединение”, около Клептуза и река Чепинска, в района на баните в Чепино, в близост до църквата в Каменица, до хотел “Бор” в Лъджене и др. Реституирано дворно място застрашава целостта дори на имота, върху който е построена административната сграда на Община Велинград.

Различните общински управи отлагат този проблем от години. Но в края на март 2016 г. изтича и последният срок, след който собствениците на реституираните имоти влизат във владение и имат пълното законово право да се разпореждат с тях. Тъй като няма повече никакви шансове за отлагане, новото ръководство на общината се зае с тежката и скъпа процедура по отчуждаване като шанс да бъдат запазени паркове и зелени площи.
В дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет на 25 февруари 2016 г. влизат 30 проекта за отчуждаване на 30 имота. Пазарните оценки са изготвени от лицензирания оценител “Комплексинвест” ООД - Пазарджик и са различни в зависимост от местоположението и вида на имотите. Най-ниската цена е 15 лева за кв.м. и тя е предложена за ливади-ленища в Каменица. Най-висока е цената от 65 лева за кв.м. в района на хотел “Бор”. Пазарната цена на имот, попадащ в УПИ за сградата на общината е 55 лева за кв.м. Имотите в паркови площи по бул. “Съединение” са оценени на 30 лева за кв.м., а в близост до баните и неработещия плувен басейн в Чепино цените са 25-27 лева за кв.м.
Сред наследниците на реституираните имоти наред с известни велинградски фамилии има и видни парламентаристи като акад. Благовест Сендов и Екатерина Михайлова. Собственици на част от имотите са фирми, а един от реституираните имоти до река Чепинска е на Ловно-рибарското дружество.
Ако Общинският съвет гласува за откриване на процедурата по отчуждаване и приеме цените, предложени от лицензирания оценител, то общината трябва да приготви за изплащане на имотите сумата от 800 000 лева. Този проблем бе изведен на преден план от главния архитект Тодор Енев още при обсъждането на бюджета за 2016 г. Съветниците и кметският екип намериха работещ вариант и средствата вече са заложени в капиталовата програма за 2016 година. Осигуряването на нужната сума е допълнителен проблем за и без това тежкото финансово състояние на общинската хазна. Друг е въпросът дали собствениците на реституираните имоти ще се съгласят с предлаганите от общината цени или ще ги оспорят по съдебен ред.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай