Велинград - online - Общинските съвети спират реформата и европейските пари за ВиК сектора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общинските съвети спират реформата и европейските пари за ВиК сектора
Публикувано 2016-03-01 09:58:21 от Темпо

“Действията на общинските съвети спират реформата във ВиК сектора в областта и усвояването на средства по ОП “Околна среда” - това заяви областният управител на Пазарджик Трендафил Величков. Повод за думите му е отказът на общинските съвети в Батак, Белово, Брацигово, Пещера и Ракитово да се присъединят към ВиК асоциацията, в която членуват общините Пазарджик, Септември и Лесичово.
Темата е изключително актуална, защото крайните срокове изтичат. В същото време, въпреки настоятелните напомняния от Областната управа, тя изобщо не е разглеждана от Общински съвет - Велинград. На сесията 25 февруари врид управителят на “ВКТВ” Йордан Нанов постави редица проблеми на общинското дружество, но въпросът за или против присъединяване към областната ВиК асоциация не бе повдигнат от никой от присъстващите в залата.
“Ако деветте общински ВиК дружества в област Пазарджик не се консолидират, се губи възможността за европейско финансиране и подкрепа от държавния бюджет. Нека тези общински съветници обяснят на жителите на съответната община защо отказват европейско финансиране и практически удвояват риска от нарастване на цените на ВиК услугата за населението от област Пазарджик.”, каза Трендафил Величков и призова общинските съвети да преразгледат решенията си, а общините Велинград, Стрелча, Панагюрище и Сърница, които все още не са гласували присъединяването към ВиК асоциацията, да изразят принципната си подкрепа на следващи заседания.
Според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова обединението във ВиК сектора е условие от ЕС и правителството - тези, които не са част от реформата и консолидацията, няма да може да получават подкрепа. Тя даде пример точно с област Пазарджик, където има 9 общински ВиК дружества, които оперират и не искат да се консолидират, а да работят самостоятелно. Това означава, че те няма да получават средства за инвестиции на водната инфраструктура. Новото в този програмен период е, че бенефициенти по ОП “Околна среда” няма да бъдат общините, а операторите, които ще носят отговорност за реализация на проектите.
На 29 февруари 2016 г. в Областна администрация е насрочено заседание на “ВиК Асоциация” на Област Пазарджик. На него, освен общините членове, са поканени и кметовете на нечленуващите в асоциацията общини от областта. Повече за взетите на заседанието решения за бъдещето на ВиК сектора - в следващия брой.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води