Велинград - online - Общината отчуждава 29 частни имота, спаси се само имот на съветник 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Общината отчуждава 29 частни имота, спаси се само имот на съветник
Публикувано 2016-03-01 10:44:05 от Темпо

29 частни имота, които са реституирани по законов ред, но са отредени за паркове и зелени площи, ще бъдат отчуждени. Това реши Общински съвет - Велинград на 25 февруари 2016 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС и СДП. Само един имот бе спасен от отчуждаване и той е собственост на общински съветник - Александър Даскалов от ЗНС.
В залата присъстваха малка част от собствениците на реституирани имоти. Изобщо не се сбъднаха очакванията на част от Общинска администрация и Общинския съвет, че ще има граждани в защита на парковете - не дойде нито един.

Споровете преди гласуването на 30-те точки за всеки от имотите бяха разгорещени и на моменти скандални. Кметът Костадин Коев не присъства на сесията, защото същия ден участва в кръгла маса за туризма в Москва. Ресорният заместник-кмет Светла Томова даде разяснения по отчуждителната процедура, като подчерта, че това не е нова национализация и прищявка, а се прави съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ). “Предишното ръководство на общината не е предприело никакви мерки, но до крайния срок 31 март 2016 г. можем да се възползваме от ситуацията”, каза г-жа Томова. Тя се съгласи с коментарите, че оценките на имотите са ниски (от 15 до 65 лева за кв.м. според вида и местоположението), но като причина изтъкна, че имотите са в съсобственост и от това цената пада. А в хода на предстоящите преговори “никой не е казал, че няма да сме отворени за цени в разумни граници”.
Последва въпрос от съветника Александър Гагов дали общината има пари, за да плати имотите по по-високи цени. Отговорът на зам.-кмета бе, че в Капиталовата програма за 2016 г. е заложена сумата от 700 000 лева, която е на база данъчните оценки на имотите. Но процедурата по отчуждаване няма да приключи тази година, така че догодина сумата може да бъде променена.
Следващия въпрос на Ал. Гагов беше дали общината има възможност да обезщети собствениците със замяна с общински имоти. Не са останали такива имоти, общината има само земеделски земи и гори, отговори Св. Томова. Съветникът не се съгласи и заяви, че “ако някой се упражни в мислене, ще се намерят”. Той определи дадените от общината цени като “неприлично предложение”, заради което 99% от процедурите ще влязат в съда. Така единственият резултат ще е, че адвокати ще получават хонорари, след което общината ще трябва да плати тройни и петорни цени. Александър Гагов изрази и мнение, че голяма част от имотите, които се предлагат за отчуждаване, никога не са били паркове и няма да станат такива. Съветникът от ГЕРБ Георги Мяшков го попита защо предишният Общински съвет не е провел процедури поне за по един парк на година, за да не се стига до сегашната ситуация. “Защото не сме искали да правим национализация”, отговори Ал. Гагов.
Опит за успокояване на страстите бе изказването на главния архитект Тодор Енев, който изрази разочарование, че сега редовете в залата са толкова празни, но щом се стигне до отрязването на първите две дървета, граждани ще се вдигнат на протест. Той върна лентата към 1983 г. и приетия тогава градоустройствен план, който дава възможност за публично отреждане на важни обекти за развитието на Велинград като национален курорт. Част от тези възможности обаче са останали неприложени и сега на мястото на нарисуваните в плана паркове има реституирани частни имоти. Архитектът подчерта, че ЗУТ позволява на общината да купи тези имоти, за да останат паркове, но на справедлива пазарна цена. Сега предложените цените, дадени от лицензирания оценител, обаче са преди включване на имота в подробния устройствен план и затова имотите са оценени като ленища, ниви и овощни градини, каквито са били преди години, въпреки че сега вече са в жилищни квартали или по централния булевард. За собствениците справедливата пазарна цена не е 15-65 лева, колкото предлага общината, а 300 евро за квадрат. “Истината е в чукчето на съдията”, каза арх. Енев и така прогнозира, че ще се стигне до съд. Подробно бе обяснена и процедурата по закон: ако отчуждаването влезе в сила, общината има 6 месеца да плати имотите, но ако този срок не бъде спазен, решението се обезсилва и собствениците имат право да съдят за пропуснати ползи и лихви. Ако общината купи имотите, има 3-годишен срок, в който задължително трябва да направи на тези места паркове. В противен случай собствениците могат да върнат парите, да си вземат имотите и пак да съдят общината да пропуснати ползи. Според архитекта е важно бъдещите паркове да са 100% публична общинска собственост, защото в такъв случай до 2020 г. ЕС ще дава 100% финансиране и общината ще може чрез проекти да направи паркове.
Екатерина Каферинова обърна внимание на друга несправедливост: през годините Общинският съвет е преотреждал зелени площи и част от собствениците на такива имоти по такъв начин са си решили проблема. Но в сегашните 30 случаи на хората им е взета земя, те са я възстановили, плащали са данъци и отново им се взима. До 2008 г. ЗУТ даваше възможност за такива преотреждания, всичко се е случвало с волята на Общинския съвет, отговори арх. Енев.
Като един от наследниците емоционално изказване направи съветникът Александър Даскалов. Според него от изказванията на ОА се чувства, че собствениците са против зелените площи, но неговият дядо Георги Чолаков - Дядо Даскал е един от дарителите на парка до Мъжка баня, а прадовците му Филип Главеев и Миладин Досев със собствени средства и на собствено място построяват днешното училище по дървообработване. “Национализацията на ябълковите градини беше последният пирон в ковчега на дядо ми”, каза Ал. Даскалов. За реституирания им парцел в триъгълната градинка при разрушения паметник на Н. Бандаков на бул. “Съединение” той каза, че от 20 години плащат данъци и че там не са съсобственици, а са съседи с общината. Г-н Даскалов подчерта, че много се грижим за зелените площи, но преди да си сложим розовите очила, трябва да има предпоставки за създаване на работни места, а с парковете ще се ликвидират над 1000 работни места.
Съветникът Георги Янчев от БСП също каза, че се създава впечатление, че се води спор дали да има паркове. Във Велинград има достатъчно паркове и не отговаря на истината, че ако не се подкрепи отчуждаването, градът ще остане без паркове. В ЗУТ се казва, че се позволява отчуждаване, а не че то е задължително. На скиците пише “парк”, но в същото време много от местата не са подходящи за паркове и затова е трябвало по темата да се подходи диференцирано.
Александър Гагов направи обръщение към собствениците в залата, в което директно им заяви, че тяхната съдба е предопределена и ще бъде чудо, ако някой помисли за тях и процедурата се промени. Не е правилно съдбата на толкова хора да се решава от трима души в канцелария, хотел или здравно заведение и да се мисли само за временното днешно благоденствие, каза той и препоръча на собствениците да си ходят, защото гласуването е предопределено.
Изказване направи и Екатерина Михайлова - наследник на един от имотите, дългогодишен парламентарист, сега университетски преподавател по конституционно право (изказването публикуваме отделно). Г-жа Михайлова връчи на председателя на Общинския съвет Б. Мандраджиев и писмено възражение.
Съветникът Радослав Димов от “Заедно за Велинград” предложи да бъдат преосмислени ключови места, на които има нужда от паркове, а не да се купуват всички парцели, защото в това тежко финансово положение общината няма средства за това.
Предложената от общината сума за обезщетение е 700 000 лева, а пазарната цена е 15 пъти по-висока - за 60 декара трябват 20-30 милиона лева и съветниците трябва да знаят дали процедурата е финансово обезпечена, каза Кирил Даскалов, също собственик на реституиран имот. Той се възпротиви, че заради презастрояването по морето строителството е станало мръсна дума. Но ако не са туристите, бизнесът във Велинград няма да оцелее, защото градът живее от гостите на хотелите. Общината трябва да поощрява бизнеса, но вместо това сме се капсуловали, а искаме да сме добре и да се развиваме. Той се обърна към съветниците с думите, че заради срока правят на бегом нещо, което не са убедени, че трябва да се прави и остави решението на тяхната съвест: “Сега ще се покаже дали всеки съветник мисли самостоятелно или му се казва какво да прави”.
Сашка Целева, съветник от ГЕРБ, заяви, че хората, които са я изпратили в Общинския съвет, ще питат защо се бутат дървета. “На мен като жител на Велинград не са ми нужни хотели - те ще дадат работа, но за децата няма да има зелени площи. Сега решаваме дали искаме паркове или хотели. Да дадем възможност на кмета да спаси зелени площи”, призова тя. В отговор Ал. Даскалов даде пример, че най-посещаваните от майки с деца паркове във Велинград са точно на хотели, а общината е лош стопанин, което се вижда и в ремонтираните по проекти паркове. Той напомни, че ако не се създават работни места, младите хора ще продължат да изтичат от Велинград. “Даскалов държи на лични интереси”, опинира съветникът от ГЕРБ д-р Чавдар Калъчев.
Последва предложение за прекратяване на дебатите, което бе единодушно прието и започна поименното гласуване по всяка от 30-те точки. Нужните 15 гласа “за” дойдоха от съветниците на ГЕРб, ДПС и СДП, против и въздържал се гласуваха БСП, ЗНС, “Бъдеще за община Велинград”, “Патриоти” и “Заедно за Велинград”.
Мнозинството от 15 гласа се пропука само в гласуването за имота на Александър Даскалов, когато д-р Орце Орцев от СДП гласува “въздържал се”. Точката бе прегласувана 3 пъти, но гласовете “за” останаха 14 и отчуждаването на този имот остана единственото неприето.
Ползвайки процедурната възможност за обяснение на отрицателен вот, Никола Делиев от БСП многократно показа на съветниците, че отчуждават ливади, на които никога не е имало и няма как да станат паркове.
В крайна сметка с гласуването бе дадено начало на отчуждителната процедура за 29 реституирани имота, но докъде ще стигне тя предстои да видим в следващите месеци и години.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води