Велинград - online - РИОСВ даде положително становище за волфрамовата мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

РИОСВ даде положително становище за волфрамовата мина
Публикувано 2016-03-01 10:44:58 от Темпо

На 22 февруари 2016 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пазарджик даде положителна оценка на доклада за оценка степента на въздействие (ДОСВ) за инвестиционното предложение на “Ресурс 1” АД за добив и преработка на волфрам в местността “Грънчарица”. Решението е с подписа на инж. Панайот Далакчиев.

Изготвянето на такъв доклад се наложи след решение на РИОСВ от януари 2015 г. заради становището на Сдружението за дива природа “Балкани”. В него бе визирано възможно увреждане на местообитания и биокоридори на вида европейски вълк (Canis lupus) и кафява мечка (Ursus arctos), които са предмет на опазване в защитена зона ”Родопи Западни”, както и безпокойство и увреждане на популации на видове, предмет на опазване в другата защитена зона “Западни Родопи”. На “Ресурс 1” бе даден едногодишен срок, в който да бъдат извършени наблюдения през всички сезони и да бъде написан ДОСВ.
Месец преди крайния срок 29 февруари 2016 г. фирмата концесионер на находище “Грънчарица-Център” предаде доклада в РИОСВ. Докладът е изготвен от специалисти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, Биологичния фактултет на ПУ “П. Хилендарски” и частни фирми. В резюме тяхното мнение е, че волфрамовата мина не представлява опасност за посочените биологични видове. Целият доклад и приложенията към него са качени на сайтовете на общината и на “Ресурс 1”, за да може всички интересуващи се да се запознаят с тях.
Още в деня на излизане на положителното становище на РИОСВ се състоя извънредно общо събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. Председателят на сдружението Златко Златанов съобщи, че е взето единодушно решение за борба срещу волфрамовата мина с всички позволени от закона средства. СХР ще наеме юристи, за да може да обжалва решението по съдебен ред. Обсъдени са и други варианти, предложени от Гражданската инициатива за запазване на община Велинград като екологично чист район без рудодобив.
Темата бе повдигната от Дияна Кехайова и на сесията на Общинския съвет на 25 февруари. Тя припомни, че има решение на предишния местен парламент в случай на положително становище кметът и председателят на Общинския съвет - Велинград заедно и поотделно да заведат съдебни дела. Г-жа Кехайова подчерта, че решението е в сила и не трябва да бъдат пропуснати законовите срокове за обжалване пред съда. Председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев обаче се изненада, че вече има положително становище на РИОСВ - Пазарджик.
В момента тече 30-дневен срок, в който граждани и организации могат да представят в РИОСВ писмени мотивирани становища. След изтичането на този срок, според решението на инспекцията, следва да бъде проведена консултация с обществеността на община Велинград. Темата за и против мината отново е на дневен ред, а от позициите и активността ни пряко зависи бъдещето на нашия град.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай