Велинград - online - Общината приведе в действие оздравителен план за ЦНСТ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината приведе в действие оздравителен план за ЦНСТ
Публикувано 2016-03-08 10:08:38 от Темпо

По инициатива на кмета Костадин Коев, който е лично ангажиран с проблема и иска всичко да се промени и сложи в ред, общината направи оздравителен план за Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ). Това съобщи за “Темпо” новият директор “Хуманитарни и социални дейности” в ОА Мария Маркова, която през 2015 г. заедно с Илияна Гешева повдигна темата за проблемите в ЦНСТ - Велинград в национален ефир.

С правомощията си на работодател на 23 февруари кметът К. Коев е освободил от директорския пост в ЦНСТ Валентин Стаев и на негово място за временно изпълняващ длъжността е назначена Мирослава Симеонова, която е социална работничка в центъра от самото му създаване. Основна причина за рокадата са поредица от неизпълнени предписания на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Главната инспекция по труда и липсата на необходимото образование по социални дейности.
Част от днешните проблеми на ЦНСТ е, че по проект двете къщички до хотел “Витоша” трябваше да предлагат две различни социални услуги - Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания и Защитено жилище за деца и младежи (без увреждания). Капацитетът на Защитеното жилище обаче не бе запълнен и то се превърна в ЦНСТ 2, но без достатъчен брой деца. Междувременно на 31 декември 2015 г. в България бе закрит и последният дом за деца. “През цялата 2015 г. година не намериха деца, а това се прави по инициатива на директора. Ако сега бъде затворен ЦНСТ 2, това значи орязване на бюджета и невъзможност за плащане на заплатите в ЦНСТ 1. За да се избегне това, по документи директорът е прехвърлил 5 деца от първия във втория център, но така и двата работят с половин капацитет.”, каза М. Маркова.
През последния месец в центъра са извършени няколко кражби, като последната е била на 10 чувала въглища. В щата няма пазач и така двете нощни възпитателки остават сами с 14 деца. Част от оздравителния план е бъдат съкратени двама възпитатели и да се назначат пазачи и трудотерапевт, който да работи с децата в събота и неделя. Планът предвижда да се въведе видеонаблюдение и пропусквателен режим, какъвто до момента няма.
На дневен ред е и решаването на сериозни битови проблеми като спешната смяна на изгнилия паркет и обезопасяване на големите стъкла, които са по проект, но представляват опасност за децата. Оздравителните мерки решават проблемите на децата, които са в ЦНСТ, но не и проблемът с недостатъчния им брой. Общината ще търси варианти в диалог с Агенция “Социално подпомагане” и МРРБ, като ще се обмисли и възможност да се върне първоначалният проект за Защитено жилище.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води