Велинград - online - 3 март - открит урок по родолюбие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

3 март - открит урок по родолюбие
Публикувано 2016-03-08 10:21:51 от Темпо

В открит урок по родолюбие се превърна традиционното тържество на чешмата-паметник при Сярна баня в навечерието на националния празник 3 март. Голямата заслуга бе на членовете на три клуба към националното дружество “Традиция”: домакините от наскоро създадения във Велинград клуб “Родопчани” и техните гости и приятели от Панагюрище и “Поп Груйо Балкански” от с. Баня. Облечени с автентични униформи на руски войници от 61 Дворянски полк и български опълченци и с оръжия от епохата на Руско-турската война, те застанаха в почетен шпалир пред чешмата, която е спомен за посрещането на руските освободители в Каменица на 8 януари 1878 г.

Тържеството започна с възроженски песни в изпълнение на Духовия оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” и с водосвет, отслужен от отец Антон, който поръси със светена вода голямото множество хора, дошли да почетат празника. Водещата Весела Цинцева се върна към героичната епопея на българското Освобождение, а поздрав към велинградчани отправи и Ангел Вранчев, член на Управителния съвет на Националното дружество “Традиция”.
Венци и цветя на чешмата-паметник поднесоха кметът Костадин Коев и зам.-кметът Сергей Кичиков от ОА, председателят и зам.-председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев и Ирина Шумарева, ГЕРБ, БСП, сдружение “Бъдеще за община Велинград”, ученици от СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, СОУ “Васил Левски”, ПГД “Иван Вазов” и ОУ “Христо Ботев”, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, сдружение “Славяне”, Дружба “Родина” и Дружеството за защита на Родопите, Националното дружество “Традиция”, общинското предприятие “Спортни имоти и пазари”, председателите на трите велинградски читалища НЧ “Отец Паисий-1893”, НЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” и “В. Левски-1904”, Историческият музей и много граждани.
Кулминацията на тържеството беше салютът, който членовете на клубовете “Традиция” изпълниха под командата на въоръжения със сабя Ангел Вранчев. Залповете бяха с халосни патрони, но с реставрирани автентични пушки, взели участие в боевете на Шипка и Плевен. Развя се новото зелено знаме на велинградския клуб “Родопчани”, създаден от 8 родолюбци - Тодор Узунов, Иван Семерджиев Петър Драев, Аспарух Семерджиев, Георги Пашов, Цветан Андонов, Николай Цопанов, Илия Халачев и единствената засега жена Вася Драева, която в народна носия пресъздаде скъпия за всеки българин образ на Райна княгиня. Велинградският клуб е 34-тият създаден в България и трети в Пазарджишка област, до момента неговите основатели са участвали в редица възстановки на исторически събития на различни места в страната. Първата им проява във Велинград бе пред паметната плоча на Васил Левски на 19 февруари, а на 2 март не случайно избраха мястото, от което започва освобождението на Чепинското корито от турско робство.
След края на официалното честване деца и възрастни се надпреварваха да се снимат с хората от “Традиция”, които не само с облеклото и оръжията, а най-вече с примера и поведението си ни върнаха гордостта, че сме българи и потомци на истински герои.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води