Велинград - online - “Пролетно хоро” ще прегърне Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Пролетно хоро” ще прегърне Велинград
Публикувано 2016-03-15 09:05:23 от Темпо

Националният фестивал за любителите на народни хора “Пролетно хоро” ще отбележи своя първи малък юбилей - 5 години от създаването си, когато през 2012 г. във Велинград се проведе първото му издание. С всяка изминала година растеше броят на участниците. Така ще бъде и сега, когато се очакват близо 40 танцови клуба от цялата страна с над 1000 изпълнители на народни хора. Специално за в. “Темпо” Иван Пещерски, председател на Сдружението за развитие на културните отношения (СРКО) “Пролетно хоро”, сподели подробности около организацията на фестивала, както и за новите идеи при провеждането на традиционния парад-дефиле.

Основното, постоянно мото на фестивала е: “Да му тропнем в Родопа планина”, но от миналата година започна да се набляга и на допълнителен акцент в проявата. През 2015 г. вниманието беше насочено към родолюбивия елемент с мото “Да развеем българския флаг”, когато всички групи и клубове получиха национални флагове, подсигурени от Ротари клуб - Велинград. Тази година ще се насочат усилията в реализирането на новото мото: “Да прегърнем Велинград с хоро”. Идеята е да се представи по нов начин дефилето, което да премине в три лъча. Има нещо символично в числото 3, защото всеки лъч ще предложи хора от определена фолклорна област. И тъй като във Велинград има смесване на три района - от Пиринско, от Родопите и от Тракия, ще се разкрие и богатото фолклорно разнообразие на населените места от Чепинската котловина. За тази цел се предвижда в деня на фестивала, 26 март (събота), парадът-дефиле да тръгне от градския стадион към централния площад “Николай Гяуров”. По пътя ще спре на площада пред Кална баня, където под съпровод на жива музика в изпълнение на музиканти от Пловдив, Благоевград и Разлог ще бъдат изиграни народни хора от районите на Пирин, Родопите и Тракия. В района на светофарите пред ДГС „Алабак” участниците отново ще се разделят на три лъча, за да влязат от три страни на централния площад. Там ще бъде и закриването на фестивала, което отново ще предложи атрактивното изпълнение на всички участници, които ще представят 6 народни хора от различни фолклорни области.
Велинградското участие на фестивала се свързва с представянето на два танцови клуба от града ни - “Надежда” с ръководител Надежда Камбурова и “Елица”. Като гости на културната проява ще присъстват доц. Георги Гаров, ръководител на катедра “Хореография” към Югозападния университет “Неофит Рилски” - Благоевград, доц. Кайрякова, хореограф от Шуменския университет “Константин Преславски” и главният художествен ръководител на ансамбъл “Странджа” от Бургас Марио Егов. Сред участниците ще бъдат и представители на най-големия танцов клуб в страната “Чанове” от София. Още един нов момент тази година е свързан с поканата към изявени професионални фотографи, които да заснемат интересни моменти от провеждането на всички етапи от фестивала. Идеята е след това да бъде подготвена и изложба на най-интересните сними, която ще бъде изложена на подходящо място (най-вероятно в читалището в кв. Чепино и в Художествената галерия).
И тази година освен организаторите от сдружение “Пролетно хоро” отново се включиха като съорганизатори Дружба “Родина”, Дружество за защита на Родопите и ОНЧ “Св. св. Кирил и Методий-1905” в кв. Чепино, а като спомоществователи подпомогнаха проявата Община Велинград, Ротари клуб Велинград, “Изи кредит” и фирма “Симид”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай