Велинград - online - Многоцветна картина на великденските традиции в Европа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Многоцветна картина на великденските традиции в Европа
Публикувано 2016-03-15 09:08:17 от Темпо

Изложбата “По пътя на писаните яйца” на Исторически музей - Велинград е създадена от Георги Куманов и Петър Русев - автори на таблата, в сътрудничество с доцент доктор Светла Ракшиева - научен консултант и редактор.
Идеята за тази изложба се зародила в спора - дали традицията да се пишат яйца за Великден е сред най-старите, характерни за цяла Европа традиции или тя е по-типична за славянските народи, откъдето се е разпространила и в централните и западноевропейски страни.

Повечето от участниците в екипа са от Велинград - един от малкото градове в България, където изписването на великденски яйца с писалка и чист пчелен восък е вековна традиция, жива и до днес. Любопитството да направят сравнение с естетиката и народните традиции на другите страни в Европа, ги накарало да тръгнат по пътя на писаните яйца.
Началото е поставено през 2005-та, при самостоятелни пътувания из Централна Европа на двама инженер-химици - доктор Петър Русев и Диана Русева, ПЕТ ЕООД. От 2007-ма в рамките на няколко експедиции проучването продължава, с участието на двама етнолози - доц. д-р Светла Ракшиева от ИЕФЕМ - БАН и Георги Куманов - куратор в Исторически музей - Велинград. Различният професионален поглед и интереси се съчетават в едно интердисциплинарно проучване, чийто резултат е музеографски. Преплетените маршрути обхващат Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Словения, Румъния, Украйна, Словакия, Полша, Чехия, Сърбия и разбира се - България.
Търсени са отговори на куп въпроси:
- какви са традициите в Европа за изписване и украсяване на великденските яйца;
- какви са старите техники на рисуване и технологии на боядисване, багрила, уреди и инструменти, орнаментика и мотиви; по какъв начин те са се обновявали,
- какви са общите белези и различията в техниките и мотивите на украса на великденските яйца между отделните страни; - до каква степен тези традиции са съхранени живи и до днес;
- каква е ролята на музеите и на различните организации за развитие и подпомагане на народните занаяти и изкуства за развитието на традицията на писаните яйца, презентирането и популяризирането й във всяка отделна страна и в Европа.
- и разбира се - какво е мястото на българската традиция сред европейските, какво я обединява и отличава от тях.
Всичко това ставаше с обмяна на опит (музеоложки и професионален) и културен обмен - чрез съвместни демонстрации, включително и “диалог” с писалките (там, където езикът беше непреодолима бариера), обмяна на дарове и традиционни образци на великденски яйца, литература и публикации, техники на реставрация и консервация.
Снимките, подредени в табла, са уловили духа на традицията във всяка страна, естетиката и колорита на писаните великденски яйца на фона на културата и фолклора. Експонираните предмети, типични образци на писани яйца и писалки от различните страни, както и брошури, каталози и рекламни материали от музеите, презентиращи тази традиция, са част от най-голямата в България колекция, събирана именно в Историческия музей - Велинград. Мултимедийната презентация въплъщава всичко това в образи, цвят и национална музика от посетените държави.
Изложбата се допълва от три пана, които показват българските традиции в писането и багренето на великденски яйца. Участниците в проучването - етнолози и химици, все още не са разрешили спора откъде е тръгнала традицията и какви са посоките на културните влияния. Екипът се надява, че музейната публика във Варшава ще се зарадва на тази многоцветна картина на великденските традиции в Европа. Гостуването на изложбата в Държавния етнографски музей - Варшава е първото й показване извън България.
Български институт Култура в Полша

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води