Велинград - online - Многоцветна картина на великденските традиции в Европа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Многоцветна картина на великденските традиции в Европа
Публикувано 2016-03-15 09:08:17 от Темпо

Изложбата “По пътя на писаните яйца” на Исторически музей - Велинград е създадена от Георги Куманов и Петър Русев - автори на таблата, в сътрудничество с доцент доктор Светла Ракшиева - научен консултант и редактор.
Идеята за тази изложба се зародила в спора - дали традицията да се пишат яйца за Великден е сред най-старите, характерни за цяла Европа традиции или тя е по-типична за славянските народи, откъдето се е разпространила и в централните и западноевропейски страни.

Повечето от участниците в екипа са от Велинград - един от малкото градове в България, където изписването на великденски яйца с писалка и чист пчелен восък е вековна традиция, жива и до днес. Любопитството да направят сравнение с естетиката и народните традиции на другите страни в Европа, ги накарало да тръгнат по пътя на писаните яйца.
Началото е поставено през 2005-та, при самостоятелни пътувания из Централна Европа на двама инженер-химици - доктор Петър Русев и Диана Русева, ПЕТ ЕООД. От 2007-ма в рамките на няколко експедиции проучването продължава, с участието на двама етнолози - доц. д-р Светла Ракшиева от ИЕФЕМ - БАН и Георги Куманов - куратор в Исторически музей - Велинград. Различният професионален поглед и интереси се съчетават в едно интердисциплинарно проучване, чийто резултат е музеографски. Преплетените маршрути обхващат Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Словения, Румъния, Украйна, Словакия, Полша, Чехия, Сърбия и разбира се - България.
Търсени са отговори на куп въпроси:
- какви са традициите в Европа за изписване и украсяване на великденските яйца;
- какви са старите техники на рисуване и технологии на боядисване, багрила, уреди и инструменти, орнаментика и мотиви; по какъв начин те са се обновявали,
- какви са общите белези и различията в техниките и мотивите на украса на великденските яйца между отделните страни; - до каква степен тези традиции са съхранени живи и до днес;
- каква е ролята на музеите и на различните организации за развитие и подпомагане на народните занаяти и изкуства за развитието на традицията на писаните яйца, презентирането и популяризирането й във всяка отделна страна и в Европа.
- и разбира се - какво е мястото на българската традиция сред европейските, какво я обединява и отличава от тях.
Всичко това ставаше с обмяна на опит (музеоложки и професионален) и културен обмен - чрез съвместни демонстрации, включително и “диалог” с писалките (там, където езикът беше непреодолима бариера), обмяна на дарове и традиционни образци на великденски яйца, литература и публикации, техники на реставрация и консервация.
Снимките, подредени в табла, са уловили духа на традицията във всяка страна, естетиката и колорита на писаните великденски яйца на фона на културата и фолклора. Експонираните предмети, типични образци на писани яйца и писалки от различните страни, както и брошури, каталози и рекламни материали от музеите, презентиращи тази традиция, са част от най-голямата в България колекция, събирана именно в Историческия музей - Велинград. Мултимедийната презентация въплъщава всичко това в образи, цвят и национална музика от посетените държави.
Изложбата се допълва от три пана, които показват българските традиции в писането и багренето на великденски яйца. Участниците в проучването - етнолози и химици, все още не са разрешили спора откъде е тръгнала традицията и какви са посоките на културните влияния. Екипът се надява, че музейната публика във Варшава ще се зарадва на тази многоцветна картина на великденските традиции в Европа. Гостуването на изложбата в Държавния етнографски музей - Варшава е първото й показване извън България.
Български институт Култура в Полша

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България