Велинград - online - За първи път изложба на нашия музей гостува зад граница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За първи път изложба на нашия музей гостува зад граница
Публикувано 2016-03-15 09:09:18 от Темпо

Изложбата “По пътя на писаните яйца” вече има своето забележително място в историята на велинградския Исторически музей. Тя е първата, за която музеят получи покана и гостува в чужбина - в полската столица Варшава. За нас това е престиж, каза директорът Снежана Велева и припомня, че досега експонати на музея са гостували зад граница, но не и цяла изложба.

Горд от факта е и Георги Куманов, етнолог в музея, създател на изложбата заедно с Петър Русев и дългогодишен популяризатор на традициите за писането на яйца с восък в Чепинския край. Като куратор на изложбата на 8 март той присъства на официалното откриване в Държавния етнографски музей в Полша заедно с доц. д-р Светла Ракшиева от ИЕФЕМ - БАН. Изборът на изложбата бе направен със съдействието на Българския институт Култура във Варшава с директор Калина Станчева, а за визитата помогнаха Петър Петров и Петър Лянгузов.
Изложбата включва 30 табла, от които 3 с текст на английски език за българските традиции, свързани с великденските яйца. Във Варшава бяха показани и около 180 писани яйца от Централна и Източна Европа и от различни български области, като много от тях бяха от Велинград.
Сред официалните гости на откриването на изложбата бяха директорът на Държавния етнографски музей Малгожата Орлиевич и уредникът Малгожата Куниевска, Калина Станчева, представители на дипломатическия корпус и др. Георги Куманов разказа, че интересът към изложбата е бил много голям, а демонстрациите на писане на яйца от доц. д-р Ракшиева са преминали с изключителен успех. Всички гости са били много доволни и от хубавите български храни и вина.
Изложбата ще остане във Варшава до 3 април и ще бъде част от многобройните културни прояви в дните преди Великден, който в Полша ще празнуват на 27 март.
Публикуваме текста от сайта на Българския институт Култура, за да видим изложбата и през очите на посетителите във Варшава:

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай