Велинград - online - Районният съд осъди общината по иск на “ИСА-2000” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Районният съд осъди общината по иск на “ИСА-2000”
Публикувано 2016-03-15 09:22:20 от Темпо

На 9 март 2016 г. Районният съд осъди Община Велинград да заплати 10 000 лева на “ИСА 2000” ЕООД. Това е част от задължение в размер на 600 000 лева, които общината дължи на софийското дружество за извършени допълнителни дейности по проекта за ремонт на централния булевард “Съедидение” и прилежащите му паркове.

Фирмата е предявила осъдителен частичен иск, в който е посочено, че между Община Велинград и “ИСА 2000” е сключен договор с дата 14.05.2015 г. за възлагане на обществена поръчка “Извършване на строително-монтажни работи по проект “Зелена и достъпна градска среда в град Велинград”. В процеса на изпълнение на основните задължения по договора общината е възложила на фирмата-изпълнител допълнителни непредвидени в проекта и невключени в основния договор строително-монтажни работи. Това станало с възлагателно писмо от 18.09.2015 г., като и Общинският съвет е взел решение да се усвоят 600 000 лева за тези допълнителни дейности. “ИСА 2000” е извършила допълнителните задачи, но до момента общината не е заплатила за извършената работа, независимо че я приела без забележки.
Отговорът на общината е, че искът е допустим и основателен и не го оспорват нито по основание, нито по размер.
Според съдебното решение възлагателното писмо за допълнителните дейности е от дата 24.09.2015 г. и е получено срещу подпис от “ИСА-2000” на същата дата. Това писмо е реално сключен писмен договор за изпълнение на допълнителни СМР за сумата от 714 713 лева. Така сключеният договор обаче е в противоречие с разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП), смята съдът. Едно от нарушенията е, че няма данни общината да е направила пряко договоряне по реда на ЗОП. Освен това по закон възложител на обществена поръчка е кметът на общината, а в случая изпълнението на въпросните допълнителни СМР е възложено от Община “Велинград”.
В съдебното решение е посочено, че въпреки това общината дължи на “ИСА 2000” парите за извършените допълнителни дейности. Съдът счита, че с взетото от Общинския съвет през август 2015 г. Решение №290 е дадено съгласие за подписване на договор за банков кредит в размер на 600 000 лв. за финансиране по договор от 20.05.2013 г., а не по сключения между общината и “ИСА-2000” договор от 14.05.2015 г. и в този смисъл решението няма отношение към конкретния предмет на спора.
Решението на Районен съд - Велинград може да се обжалва пред Окръжен съд - Пазарджик. Със или без обжалване, съдебният спор подсказва част от финансовите проблеми по проекта за ремонт на булеварда, чието решение никак няма да е лесно за общинската хазна.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола