Велинград - online - Националният женски поход - докосване до природата и родината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Националният женски поход - докосване до природата и родината
Публикувано 2016-03-22 09:25:21 от Темпо

От 2 до 6 март шест участнички от Туристическо дружество “Юндола” Велинград се включиха в 56-ия национален поход на жените, организиран от БФТ. Водач на групата бе Неда Панайотова. Тази година домакин на проявата беше Туристическо дружество “Сърнена гора” Стара Загора. Походът се проведе в чест на 3 март - 138 г. от Освобождението на българия от османско робство и 8 март - международен ден на жената. Участничките в похода изразяват солидарността си с жените по целия свят в борбата за мир, социален прогрес и демокрация.

Пътуването ни започна от Казанлък, където нашата група посети единствения литературно-художествен музей в България - този на Чудомир. В него се съхраняват повече от 1500 оригинални ръкописа, рисунки, скици, книги и лични вещи на Чудомир и неговата съпруга - художничката Мара Чорбаджийска.
След като туристки от цялата страна пристигнаха, отпътувахме за село Ясеново. Там бяхме посрещнати много топло с прясно изпечен хляб, самаралда и песни. Разгледахме техния етнографски музей, предлагащ богата колекция от облекла и продукти за бита, характерни за този край. Оттук поехме към местността Узана. Пътят ни се виеше покрай река Лешница. Докато се качвахме в планината, се запознахме с едно еволюционно чудо - “Орфеевото цвете” родопски силивряк. То е способно да издържа продължително време на суша (до 30 месеца) и при наличие на благоприятни условия се съживява. Среща с в Източните Родопи и определени райони на Стара планина.
След коло 6 часа пристигнахме в Узана - географския център на България, характеризиращ се с обширни високопланински полета.
На следващата сутрин нашата женска група се отправи към прохода Шипка. Когато пристигнахме, с изненада открихме, че не само ние, а още 100 000 българи бяха решили да посетят това паметно място. Част от нашата група поднесе венец и участва в тържествата по повод 138 г. от Освобождението на България от турско робство. Величественият паметник е издигнат на връх Свети Никола, за да увековечи подвига на хората, участвали в Шипченската битка през 1877 г.
Нощувахме на хижа “Бузлуджа” и поехме към Историческия музей в Казанлък. В него се съхраняват над 50 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на казанлъшкия край. Музеят пази, изследва и популяризира историческото наследство на региона и всички тракийски гробници в Долината на тракийските владетели. По-късно през деня посетихме паметника “Самарското знаме” и най-младият участник в похода на 15 г. и най-възрастният на 84 г. поднесоха венец. След това се разходихме в парк “Аязмото”, създаден от митрополит Методий Кусев. В амфитеатъра на Стара Загора ни очакваше изненада. Старобългарската школа за оцеляване “Багатур” ни престави своя спектакъл. Всички участнички, които за първи път се включиха в похода, получиха имена на тракийски богини.
Вечерта отпътувахме за Старозагорските минерални бани, където се насладихме на красотата на Сърнена Средна гора. Посетихме местността “Богородична стъпка” - причудливо образувание в скалите, наподобяващо отпечатък от женски крак. Според легендата стъпката е на самата Богородица.
Последната вечер бе изпълнена със смях, песни, хора, веселие и много изненади от нашите домакини. Благодарим, че бяхме част от това чудесно преживяване, че се докоснахме до чудесата на природата и нашата родина. Да си пожелаем повече такива прояви и участие на все по-млади хора.
ТД “Юндола”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола