Велинград - online - Уникални снимки говорят с езика на природата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Уникални снимки говорят с езика на природата
Публикувано 2016-03-22 10:06:37 от Темпо

В ръцете на специалист фотообективът може да разкаже всяка история само в един кадър. Тази история е за красотата на Западните Родопи - мястото, в което имаме късмета да живеем. С поредица от снимки я разказват млади момчета и момичета, които не само умеят да снимат добре, а на първо място обичат планината. Затова всяка тяхна снимка не просто привлича погледа, а сякаш говори с изразителния и неповторим език на природата.

Снимките са подредени във велинградската Художествена галерия, а фотоизложбата бе открита вечерта на 17 март от председателя на сдружение “Байкария” Васил Тодев. От години сдружението се занимава с различни природозащитни дейности, а през последната работи по проект, който показва красотата на Западните Родопи и възможностите за алтернативен туризъм в този регион. Резултатите от проекта вече са факт: изложба с 30 уникални авторски снимки, изключителен фотоалбум и първата по рода си туристическа карта, в която туристите ще открият около 80 маршрута и 90 обекта. В процес на изработка е и сайт за Западните Родопи с 10 локализации, които са изходните пунктове на описаните в картата маршрути: Юндола, Велинград, Ракитово, Батак, Равногор, Девин, Доспат, Сърница и Беглика.
Нашата част на Родопите между долината на река Въча, Велинград, река Доспат и Юндола е по-малко известна, но не е по-малко красива, каза Васил Тодев. Показателен за природното богатство е фактът, че в Родопите има 9 резервата, от които 5 са тук: Мантарица,Беглика, Купена, Дупката и Кастракли. Три от тези резервати - Купена, Мантарица и Дупката, са част от световната програма на ЮНЕСКО “Човек и биосфера”. В района се срещат много ценни животински и растителни видове, богатство от смърчови и борови гори, изобилие от реки, интересни и в голямата си част непроучени археологически обекти. Васил Тодев благодари на УОГС - Юндола и ДЛС “Чепино” за тяхното съдействие в дейностите по опазване на природата и за фотокапаните, с които също са направени уникални снимки на див елен в района на Сютка и на мечка в района на Беглика.
“Опознайте Родопите, обикнете ги и ги пазете. Те са нашето живо богатство!” е призивът на Васил Тодев и екипа на проекта. Като председател и на Гражданската инициатива за запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив той призова с гражданска активност да пазим природното богатство на Западните Родопи.
Всяка снимка в изложбата говори и разказва в колко красиво място живеем - ние сме тези, които трябва да го обичаме, да го популяризираме и да го съхраним за децата ни.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай