Велинград - online - Нов собственик се намеси в казуса за Културния дом 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нов собственик се намеси в казуса за Културния дом
Публикувано 2016-03-22 10:10:41 от Темпо

Културният дом във Велинград пак има нов собственик. Общинският съветник Александър Гагов обяви, че това е “Гуан България” и той е неин пълномощник във Велинград. Като такъв той представи намеренията на фирмата на среща в общината на 16 март 2016 г.
Срещата бе организирана от Инициативния комитет за запазване на Културния дом, а домакин бе кметът на общината Костадин Коев. Присъстваха още председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, тримата зам.-кметове Светла Томова, Атанас Палигоров и Сергей Кичиков, главният архитект Тодор Енев, представители на гражданските сдружения “Да поработим за Велинград” и “Бъдеще за Община Велинград”.

Г-н Коев подчерта, че бъдещето на Културния дом е важен проблем за Велинград и за да няма слухове и инсинуации, е сложен на масата пред всички заинтересовани страни и ще се решава открито. Това е нормалният начин, така ще се решават и проблемите за Стадиона и Клептуза, каза кметът.
Александър Гагов донесе копие на нотариален акт и заяви, че новият собственик притежава и земята, и сградата на Културния дом. Той подчерта, че фирмата има реални намерения за инвестира, като се удовлетворят и нейните интереси, и интересите на общината. Идеята на инвеститора е сградата на Културния дом да не се събаря, залата с 650 места да се ползва според предназначението си, ресторант “Чинарите” да остане, а в парцела да бъдат построени жилищни и офис сгради и обекти за търговия. Ал. Гагов призова да се хванем ръка за ръка като велинградчани и да вършим работа, защото “Сега е дошъл заекът и аз съветвам да го хванем”. Според него като знак на добра воля общината би могла да вкара минерална вода, за да се отоплява залата в Културния дом.
Идейният проект е възложен на арх. Манолов, който представи детайлите. Теренът е с обща площ 7200 кв.м. и е с отреждане за Културен дом и изложбена зала. Залата не може да бъде ползвана по друг начин, така че ще остане като зала за театър, кино, концерти и други подобни събития. По думите на инвеститора пред кмета залата ще се ползва безвъзмездно от общината за 10 години напред след влизане на сградата в експлоатация, каза арх. Манолов. За да има интерес собственикът да инвестира, се предлага от терена да се отделят части за съпътстващи обекти: търговска сграда на 2 етажа откъм страната на ул. “Юндола” и 2-3 жилищни и офис сгради в пространството зад читалището и паркинга зад пощата. 4500 кв.м. остават за Културния дом, 2700 кв.м. за други функции, предвиден е и зелен буфер, а строителството на залата и другите обекти ще върви заедно. Ал. Гагов не се съгласи с последното, защото първо трябва да се акумулират средства, за да се налеят в сградата и могат да минат 1-2 години. Напатили сме се от такива започнати и недовършени сгради във Велинград, нужни са гаранции, че същото няма да се случи и сега, каза Галина Станчева от сдружението “Бъдеще за община Велинград”.
Главният архитект на община Велинград Тодор Енев припомни как от 2001 г. насам общинският дял от 25% в Културния дом е изчезнал и към момента има нотариален акт за изцяло частна собственост. През 2012 г. се предлагаше събаряне на сградата, но благодарение на усилията на гражданското общество тя бе запазена. За да не се повтаря два пъти една и съща грешка, трябва общината да сложи безапелационно условие за реконструкция на Културния дом. На принципа “Парен каша духа” арх. Енев поиска да чуе какви са гаранциите за бъдещето на залата. Без такива гаранции има опасност сградата само да бъде “облечена” с мазилка и да остане така, а парцелът да бъде разцепен. Другата опасност е, че към момента целият парцел има публично отреждане, но сега ще се иска това отреждане да бъде променено за жилищно строителство, ресторант и търговия. Ако Общинският съвет преотреди парцела, общината ще се откаже от правото си да го отчужди (както преди месец направи с реституирани имоти за паркове) и повече няма да има думата за бъдещето на тези над 7 декара в самия център на Велинград. Арх. Енев напомни, че Културният дом попада в ансамбъл с читалище “Отец Паисий”, което е паметник на културата и ще е нужно и писмено съгласие на Министерството на културата. Общината и гражданите трябва да поискат безапелационна гаранция, още веднъж категорично подчерта главният архитект.
Позицията на Инициативния комитет за запазване на Културния дом бе изразена от д-р Любомир Крантев. Той цитира максимата, че пътят към ада е постлан с добри намерения, но през годините с добри идеи и красиви обещания ситуацията с Културния дом е докарана до нула и собствеността на общината е загубена без никой да понесе отговорност. “Не вярваме на приказки, искаме категорични гаранции, че сградата на Културния дом ще бъде довършена и залата ще се ползва от гражданите. Имаме опасения, че декларираните намерения са обходна маневра, за да се направи нещо друго”, каза д-р Крантев и настоя Общинският съвет да поиска нужните юридически гаранции. Надежда Малчева от ИК допълни, че най-добрият вариант е бил общината да отчужди Културния дом и да го направи със средства по европейски проект.
Според Ал. Гагов най-голямата гаранция е това, че инвеститорът ще си харчи парите във Велинград, но има опасност да бъде изпуснат и сградата още 30 години да си стои като скелет.
Атанас Водев от ИК също подчерта, че докато теренът е с публично отреждане, общината има контрол и може да се гарантират обществените функции на сградата. Но ако теренът се преотреди в частна полза, то общественият интерес остава само с пожелателен характер.
София Ключкова от “Да поработим за Велинград” заяви, че с искането за жилищно строителство до Културния дом ще изчезне центърът на Велинград. Тя призова да не се позволява парите да ни управляват, за да остане нещо хубаво във Велинград.
Кметът Костадин Коев предложи инвеститорът да представи своите намерения в писмен вид, със срокове и с исканите гаранции, след което да се проведе втора среща. Като пълномощник на инвеститора Александър Гагов поиска “доверие в аванс” и до 21 март 2016 г. проекто-решението за преотреждане на терена да влезе в дневния ред на сесията, за да може строителството да започне през лятото. “Гаранциите си ги измислете вие. Колкото по-умни се правим, толкова нищо няма да стане!”, заяви той. “Това е искане за безрезервно доверие към фирмата”, апострофира зам.-кметът Светла Томова.
“Теренът е частна собственост, но с публично отреждане и затова частникът ще пита Общинския съвет дали може или не може. Ако сега Общинският съвет каже “да”, повече за нищо няма да питат общината”, обобщи главният архитект Тодор Енев.
Ако темата влезе в дневния ред, се очаква на сесията в края на март да присъства новият собственик на парцела от 7.2 дка в центъра на Велинград. Тогава от Общинския съвет ще зависи да поиска повече подробности за “Гуан България” (според публикации в централната преса тя е притежание на ошфорка, регистрирана на Британските Вирджински острови) и максимални гаранции за бъдещето на Културния дом. Дано този път общинските съветници да не бъдат изкушени да гласуват набързо решение като предишното за събаряне на сградата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай