Велинград - online - Цветан Цветанов даде политическа подкрепа за Велинград без рудодобив 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Цветан Цветанов даде политическа подкрепа за Велинград без рудодобив
Публикувано 2016-03-22 10:25:16 от Темпо

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов заяви на среща с велинградчани на 17 март 2016 г., че в негово лице сме спечелили най-големия радетел за защита на Велинград от рудодобива. В препълнената с хора зала на общината той каза, че при толкова активно гражданско общество ще е много трудно политик да вземе решение, което да не кореспондира с позицията на жителите на Велинград. С аплодисменти бяха посрещнати думите му “Това, което чух, ще стигне точно до хората, които трябва да вземат правилното решение”, както и споменът как преди 21 години със съпругата му са направили първата от трите си дъщери точно във Велинград и затова много обичат да почиват тук.

Какво чу Цветан Цветанов от изказванията в залата? Кметът д-р Костадин Коев, който организира срещата заедно с депутата от ГЕРБ Димитър Гечев, заяви: “Моята позиция е категорично “не” на волфрамовата мина. Още като кандидат за кмет на община Велинград обещах да работя за запазване на Велинград чист от рудодобив и стоя на тази си позиция. Политиката на нашия екип е за утвърждаване на Велинград като един от най-чистите в екологично отношение градове в Европа. Пълната зала днес показва, че всички заедно ще кажем “не” на рудодобива, а ако трябва, ще направим и местен референдум. Разчитаме на държавата и правителството, за да запазим Велинград като СПА столица на България и Балканите, балнеологичен център, екологичен и зелен град, в който хората идват да почиват и да се лекуват”.
В поредица от изказвания велинградчани подкрепиха позицията против откриването на волфрамова мина, за което в момента тече поредната процедура в РИОСВ - Пазарджик:
Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите: Дали осъзнаваме къде живеем или понякога го забравяме? Велинград е уникално място и не случайно през 2005 г. стана СПА столица на България, през 2008 г. бе избран за СПА столица на Балканите, а през 2011 г. стана най-зеленият град на България. Утре за среща с кмета на Велинград идва главният изпълнителен директор на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Кристиян дьо Баран, за да ни номинира и за СПА столица на Европа. Консултативният съвет по туризъм прие стратегия за развитие до 2020 г., в която няма нито една дума за рудодобив. Държавата направи уникален път, който ще бъде унищожен с тежките камиони, натоварени с руда. За първи път кметът К. Коев поиска да работи заедно с всички местни асоциации и сдружения, за да направим Велинград номер едно!”
д-р Таня Беличенова, доайен на СПА индустрията във Велинград: Чувствам се изключително неспокойна заради нещата, които ще се случат, ако ние позволим. Велинград е белият дроб на България, тук рехабилитацията и лечението са традиция - през 1936 г. тук е създадена Пневмоболницата, в която през Втората световна война са лекували туберкулоза само с чистия въздух и храна. През последните години бяха направени огромни инвестии в хотели и къщи за гости, в които СПА индустрията дава поминък на 3500-4000 семейства. Не бива да унищожаваме нещо, което Господ ни е дал! Много добре си спомням, когато работеше “Грънчарица” - увеличиха се онкологичните заболявания и децата с малформации. Закриха я, а сега да се връщаме там, където сме били?! Трябва да отстояваме Велинград като СПА столица на България, на Балканите и на Европа!
Васил Тодев, председател на Гражданската инициатива за запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив: Пълната зала ме прави спокоен за бъдещето. Заедно ще вървим напред и ще спечелим тази битка. Подарявам на г-н Цветанов фотоалбум със снимки от дивите и красиви Западни Родопи с пожелание да ни помогне да ги опазим.
инж. Мрамор Полежански: Трябва да знаем какво е скрито в двата доклада по ОВОС: химическите свойства на пирита и шеелита определят токсичността и вредността им за околната среда и човека. Те увреждат белите дробове, предизвикват възпаления на бъбреците и очите, увреждат сериозно здравето на хората.
д-р Димитър Станчев: Сериозни научни проучвания и анализи през последните 7 години доказват значимите отрицателни ефекти на волфрама и съединенията му върху човешкото здраве. Токсичното болестотворно влияние на добива на волфрам увеличава двукратно риска от инсулт, а волфрамовият карбит кобалт е признат за опасност при вдишване на работното място. Въздействията на волфрамовите съединения върху човешкото здраве са абсолютно несъвместими с основната дейност на Велинград и общината - балнеология и СПА. Нека децата в района да не знаят какво е мина!
Д-р Любомир Крантев прочете съвместна декларация от управителите на 4 велинградски болници “ВИТА”, “СБР-НК” - филиал Велинград, “Св. Петка Българска” и “МБАЛ-Велинград”, в която от името на колективите се изразява категорично несъгласие за добив на волфрамова руда от находище “Грънчарица” с мотив: “Ще застраши здравето както на нашите съграждани, така и на хилядите пациенти, лекувани в нашите болници от страната и чужбина. Рудодобивът в сърцето на Родопите ще унищожи непоправимо природната среда - флора и фауна, ще прогони хилядите туристи от СПА столицата на Балканите Велинград, а ежедневното превозване на руда с тежкотоварни камиони през Чепинското дефиле ще затрудни транспорта и ще стане причина за тежки ПТП, които и без това са много по този път”.
София Ключкова връчи съвместна декларация от ИК “Да поработим за Велинград” и гражданското сдружение “Бъдеще за община Велинград”, в която се казва: “Настояваме присъстващите на тази среща депутати да внесат в Народното събрание при промените на Закона за туризма нашето искане на 50 километра от утвърдили се курорти да се забрани развиване на минна промишленост - добив и преработка на руди. Да предадат на Народното събрание и правителството нашата декларация: Не на рудодобива в местността “Грънчарица”!
Бельо Мандраджиев, председател на Общински съвет - Велинград: Със своите решения Общинският съвет категорично е заявил позицията “НЕ на рудодобива!” Зад тази инициатива не стоят политически партии, защото партията е една и нейното име е Велинград и България. Девизът на тази партия трябва да бъде само един: чисто бъдеще за нашите деца!
Бойка Терзиева, която говори от името на майките, накара много хора в залата да се просълзят с думите: Имало едно време едно малко бебенце, което се гласяло да дойде на бял свят. В деня, в който трябвало да се роди, то отишло при Бог и попитало: “Господи, тук всички говорят, че на Земята има много злини, че хората били лоши, а аз съм само едно мъничко бебе - как ще оцелея там?” Бог се усмихнал и отвърнал: “Не се притеснявай, аз избрах най-добрия и най-верния сред всички ангели тук и ще протя при теб на Земята. Ти ще наричаш своя ангел “мамо”.
Обръщам се към всички от името на майките - ангелите на Земята, които дават живот и го пазят до последния си дъх. Не допускайте децата ни да идват на този свят с увреждания и да живеят в агония и мъка заради жаждата за печалба на някои хора. Обръщам се към вас с най-силната надежда - тази на майките, да дадете шанс на децата на велинград да се раждат живи и здрави! Да бъдат щастието и радостта за своите родители и бъдещето на нашия прекрасен Велинград. Как да кажа на рожбата си да не пие от отровната вода? Как да го карам да не диша мръсен въздух? Как да го спася от стреса, когато се залюлее земята? Кой ще ми построи къщата, когато падне от земетресенията и дали и едно “Благодаря” ще получа? Във вашите ръце е всичко, за да запазим усмивките и доброто здраве на децата си!
Финалът на срещата бе изказването на Цветан Цветанов, което публикуваме отделно. След него Васил Тодев благодари на народния представител и каза, че си тръгваме от залата с голяма увереност. Сега е ред думите и обещанията да се превърнат в дела.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води