Велинград - online - До Батак с идеята за Освобождението 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

До Батак с идеята за Освобождението
Публикувано 2016-03-29 10:26:57 от Темпо

В дните преди и след националния празник 3 март ученици от ВУИ “А. Узунов” в Ракитово извървяха пътя на нашите прадеди и преживяха отново дните на Априлското въстание.
Всичко започва с обявения конкурс “Идеята за Освобождението в живота ни”. Според условията му всеки може да участва с есе, стихотворение или разказ; с рисунка на тема “Героите на Освобождението”; с рецитиране на стихотворение.
Жури в състав: Георги Балкански, Галя Димова, Надежда Цигова-Димова и Свилен Топчиев оценява качествата и оригиналността на есетата, разказите и рисунките, както и художествената стойност на рецитираните стихотворения. Сред рецитаторите на стихове. Особено се открояват Стефан Тодоров, Христос Тодоров и Александър Дошков. Сред художниците изпъкват рисунките на Цветелин Джамбазов (паметникът на Шипка) и Христос Тодоров (Райна Княгиня с развято знаме) - и двамата класирани на първо място, Валери Василев (черешовото топче) - класиран на второ място. В направлението за писане на есе, стихове и разказ най-добре се представя Дамян Гоцев със стихотворение за България.
За втора поредна година деца от ВУИ участват на градското тържество за 3 март в Ракитово освен с венец и с малка програма. Тази година участниците са победителите от училищния конкурс. Към тях е добавен само малка възстановка с Боримечката и въстаник от Априлското въстание.
Наградата за победителите в конкурсите е екскурзия до историческия град Батак на 19 март. За още по-приятно изкарване на деня е решено да се посети и пещерата Снежанка край гр. Пещера. Изкачването по пътечката към пещерата, както и самото посещение, ще останат незабравими за децата. Оказва се, че нито един от тях никога не е бил в пещера. Само са чели или чували за пещерите. Малко уморени, но щастливи, участниците в групата се оказват в ранния следобед в Исторически музей - Батак. В музея има истинско черешово топче. Могат да се видят воден чарк, истински брадви от времето на въстанието, часовникови механизми от по-миналия век. Уредничката на музея Катерина Пейчинова съветва групата да посети и Шарковата къща, където са изложени картини на художничката Таня Иванова от Нова Загора.
Своеобразен връх е посещението на историческата църква в Батак. Децата много са чували за всичко, което се е случило в нея. Почти безмълвно наблюдават кладенеца, изкопан от майките, за да открият вода за децата си. Не могат да асимилират факта, че купчините черепи в саркофазите са човешки. Много емоции предизвиква и етнографският комплекс Балиновата къща. Типичният баташки двор и баташка къща от 19 век впечатляват децата.
На връщане в буса на училището всеки има какво да сподели. Дали другите момчета ще им повярват, че са им се случили толкова неща за един ден? И дали пак ще има нов конкурс, за да се борят за други награди и екскурзии?
Христос Тодоров, IХ клас и Свилен Топчиев

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води