Велинград - online - Потребност от обич 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Потребност от обич
Публикувано 2016-03-29 10:31:25 от Темпо

На 21 март тържествено бе отбелязан 50-годишният юбилей на Помощното училище “Д-р Петър Берон” в Ракитово.
Как ли не наричаха учещите в това школо. Сега те са деца със СОП (специални образователни потребности). Водени от мисълта на Оле Айвър Ловас “Ако едно дете не може да учи по начина, по който го обучаваме, трябва да го обучаваме по начин, по който то може да учи”, вече 50 години учителите в Помощното училище се стараят за отговорят на потребностите на своите деца. А те им отвръщат с обич и наричат школото “нашето училище”.
Именно тази взаимна отдаденост и обич почувстваха присъстващите в салона на НЧ “Будилник”, поканени на юбилея. Те бяха посрещнати със стилни подаръци и пита, както повелява традицията, но и много сърдечно - всеки се почувства специален гост.
Гости на събитието бяха М. Гигова и Б. Консулова - специалисти от РИО на МОН - Пазарджик, Нина Димова - председател на Общински съвет - Ракитово, Цанко Моллов - зам.-кмет на Община Ракитово, Костадин Зяпков - председател на читалището, директори на училища, бивши учители, служители и ученици от Помощното училище, членове на Културния клуб на пенсионера, граждани. Всички те сърдечно приветстваха юбилярите в отговор на краткото, емоционално и въздействащо слово на директорката на училището Лазарина Янушева. Тя представи и 50-годишната история на училището, онагледена с мултимедия.
С почит бяха споменати първите учители: Бранимир Арнаудов, Ангелина Андонова, Мария Караманова, Анка Ташева, Невена Чукалова, Ангелина Баева, Кръстанка Сестримска (директор от 1978 до 1992 г.), Добринка Грозданова, Атанас и Илия Гаджеви, Георги Попов, Живка Трендафилова и първият директор Димитър Мадин, ръководил школото в най-трудните години от основаването през 1966 до 1977 г.
Училището приема за свой патрон д-р Петър Берон през 1983 г. Започнало като начално, през 2000/2001 г. е вече с професионална паралелка за подготовка на работници в заведенията за хранене и развлечение. От следващата учебна година обучава и деца с множество увреждания. Първият им учител е непрежалимата Николина Думкова. От 2007 г. училището е с подменена дограма, боядисано и с нов покрив. То дава уютен подслон на своите възпитаници, за които се грижат 14 специални педагози, логопед и психолог, вярващи, че да докоснеш душата на дете и да останеш завинаги там, е най-голямата отплата за един учител.
В този тържествен ден децата наистина достойно се отплатиха за грижите, като пяха, декламираха, драматизираха и припомниха на присъстващите поучения от “Рибния буквар” на своя патрон. Всички бурно аплодираха децата от певческите формации, изпълненията на Иванка Синапова и Иван Кокошков, малките артисти от пиесата “Красавицата и звяра”. В програмата участваха и гост-изпълнители, дошли да поздравят рождениците - чаровните танцьорки от “Силивряк” и сладкогласната Гергана Благоева.
За всички уважили тържеството, за колектива и участниците в него бе подготвен изискан коктейл във фоайето на читалището. Моят подарък по повод юбилея са следните строфи, посветени на уважаваните колеги от ПУ “Д-р Петър Берон”:
Това, което правим - ще го бъде,
защото то е зрънце в жива свяст.
Години ще се нижат без забрава,
защото знанието ще остава
в поколения след нас.
Благодирм ти, Господи,
за тази участ трудна,
която ти ни отреди!
Чрез нея сме способни да живеем
с делата си и в неживени дни.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води