Велинград - online - “Бъдеще за община Велинград” входира становище против волфрамовата мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

“Бъдеще за община Велинград” входира становище против волфрамовата мина
Публикувано 2016-03-29 10:40:26 от Темпо

Гражданското сдружение “Бъдеще за община Велинград” входира в РИОСВ - Пазарджик писмено възражение, с което заяви своята категорична позиция ”ПРОТИВ” инвестиционното предложение на “Ресурс 1” АД за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище ”Грънчарица център”.

“Избрахме да входираме своя протест на 22 март - Световния ден на водата, защото Велинград е вода - чисти планиски потоци и горещи минерални извори. Ако съществува дори хипотетична опасност да загубим, замърсим или унищожим това дарено ни от природата богаство, то ние всички сме длъжни да направим необходимото това да не се случи", каза адвокат Галя Станчева. “Рискът за здравето на хората вследствие на рудодобивна дейност е тема, върху която трябва да се замислим сериозно”, допълни д-р Станчев, който внесе и самостоятелно становище с акцент върху последствията върху човешкото здраве при евентуалното откриване на мината.
Документът, депозиран от неправителствената организация в РИОСВ, поставя акцент върху няколко проблема, свързани с искането за рудодобив от страна на концесионерите, като на първо място е липсата на изчерпателна оценка на рисковете за човешкото здраве. Инвестиционното предложение попада в рамките на подземно водно тяло с обща площ 2409 кв.км., за което РИОСВ – Пазарджик е уведомило Община Велинград с писмо с изх. № КД-01-4225/30.01.2014 г. Това водно тяло е обявено и за питейно, а в района на инвестиционното предложение повърхностните и подземни води се използват за водоснабдяване на населените места. Мотивираната оценка в цитираното уведомително писмо е, че “има вероятност да се окаже значимо негативно въздействие върху това питейно водно тяло”, а сега в Доклада се твърди, че няма опасност за водните ресурси на Велинград и района. Кое от двете противоречащи си твърдения е вярно, питат от гражданската организация.
Стряскащо е и силно обезпокоително звучат намеренията на инвеститора да извършва рудодобив, при който при добивни работи по време на експлоатацията на рудника - 12 пъти месечно (средно три пъти седмично) ще се използват по 460 кг. за взривяване. Никъде в докладите не е изяснено как ще се отразят пробивно-взривните работи относно сеизмичния риск.
При използване на 20-тонни дизелови самосвали дневно ще се правят по 48 курса (или 96 курса в двете посоки - пълен и празен), съответно по 9 курса за час при 12-часов работен ден (в светлата част на деня с пауза от 14 до 16 часа). Това е сериозно натоварване за всяко населено място и път, като се създават предпоставки за пътни инциденти и компрометиране на новата пътна настилка.
В докладите по ОВОС няма становище на специалист лесовъд, а инвестиционното предложение е свързано с въздействието върху големи горски площи.
Становището “Против” е подпrсано от председателя на сдружението Ангел Манолов и от членовете на УС Дияна Кехайова, д-р Ангел Мечев, Йордан Аршинков, Петър Гърбев, Костадин Велев и Надежда Парпулова-Ашуърт.
В законовия срок до 23 март 2016 г. в РИОСВ - Пазарджик са постъпили около 150 становища по одобрения доклад по ОСВ, като голямата част от тях са против инвестиционното намерение. Следващият етап от процедурата е разглеждане на ДОСВ от Експертния екологичен съвет. Неговото заседание по закон може да се проведе най-малко 45 дни след 23 март, така че ще очакваваме решението на съвета през месец май 2016 г.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай