Велинград - online - “Бъдеще за община Велинград” входира становище против волфрамовата мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Бъдеще за община Велинград” входира становище против волфрамовата мина
Публикувано 2016-03-29 10:40:26 от Темпо

Гражданското сдружение “Бъдеще за община Велинград” входира в РИОСВ - Пазарджик писмено възражение, с което заяви своята категорична позиция ”ПРОТИВ” инвестиционното предложение на “Ресурс 1” АД за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище ”Грънчарица център”.

“Избрахме да входираме своя протест на 22 март - Световния ден на водата, защото Велинград е вода - чисти планиски потоци и горещи минерални извори. Ако съществува дори хипотетична опасност да загубим, замърсим или унищожим това дарено ни от природата богаство, то ние всички сме длъжни да направим необходимото това да не се случи", каза адвокат Галя Станчева. “Рискът за здравето на хората вследствие на рудодобивна дейност е тема, върху която трябва да се замислим сериозно”, допълни д-р Станчев, който внесе и самостоятелно становище с акцент върху последствията върху човешкото здраве при евентуалното откриване на мината.
Документът, депозиран от неправителствената организация в РИОСВ, поставя акцент върху няколко проблема, свързани с искането за рудодобив от страна на концесионерите, като на първо място е липсата на изчерпателна оценка на рисковете за човешкото здраве. Инвестиционното предложение попада в рамките на подземно водно тяло с обща площ 2409 кв.км., за което РИОСВ – Пазарджик е уведомило Община Велинград с писмо с изх. № КД-01-4225/30.01.2014 г. Това водно тяло е обявено и за питейно, а в района на инвестиционното предложение повърхностните и подземни води се използват за водоснабдяване на населените места. Мотивираната оценка в цитираното уведомително писмо е, че “има вероятност да се окаже значимо негативно въздействие върху това питейно водно тяло”, а сега в Доклада се твърди, че няма опасност за водните ресурси на Велинград и района. Кое от двете противоречащи си твърдения е вярно, питат от гражданската организация.
Стряскащо е и силно обезпокоително звучат намеренията на инвеститора да извършва рудодобив, при който при добивни работи по време на експлоатацията на рудника - 12 пъти месечно (средно три пъти седмично) ще се използват по 460 кг. за взривяване. Никъде в докладите не е изяснено как ще се отразят пробивно-взривните работи относно сеизмичния риск.
При използване на 20-тонни дизелови самосвали дневно ще се правят по 48 курса (или 96 курса в двете посоки - пълен и празен), съответно по 9 курса за час при 12-часов работен ден (в светлата част на деня с пауза от 14 до 16 часа). Това е сериозно натоварване за всяко населено място и път, като се създават предпоставки за пътни инциденти и компрометиране на новата пътна настилка.
В докладите по ОВОС няма становище на специалист лесовъд, а инвестиционното предложение е свързано с въздействието върху големи горски площи.
Становището “Против” е подпrсано от председателя на сдружението Ангел Манолов и от членовете на УС Дияна Кехайова, д-р Ангел Мечев, Йордан Аршинков, Петър Гърбев, Костадин Велев и Надежда Парпулова-Ашуърт.
В законовия срок до 23 март 2016 г. в РИОСВ - Пазарджик са постъпили около 150 становища по одобрения доклад по ОСВ, като голямата част от тях са против инвестиционното намерение. Следващият етап от процедурата е разглеждане на ДОСВ от Експертния екологичен съвет. Неговото заседание по закон може да се проведе най-малко 45 дни след 23 март, така че ще очакваваме решението на съвета през месец май 2016 г.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води