Велинград - online - ОБРЪЩЕНИЕ от ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ “КУЛТУРЕН ДОМ” ВЕЛИНГРАД 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ОБРЪЩЕНИЕ от ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ “КУЛТУРЕН ДОМ” ВЕЛИНГРАД
Публикувано 2016-03-29 10:49:40 от Темпо

Уважаеми дами и господа!
Отново на дневен ред е съдбата на незавършения Културен дом във Велинград. Започнат в началото на 80-те години, той повече от 30 години търпеливо чака грижовни стопани да го довършат и пуснат в експлоатация според неговото предназначение. От тогава до днес се смениха осем кмета и общински съвета, но никой от тях не пожела да влезе в ролята на грижовния стопанин.
Тъкмо обратното - чрез безотговорно безразличие или користно съучастие и задкулисни сделки се стигна до позорното и престъпно положение община Велинград да загуби всички свои дялове в собствеността на имота, а брутални и алчни мафиоти, маскирани зад различни кухи и офшорни фирми да придобият чрез физически врътки цялата собственост и до днес да няма виновни и наказани за това престъпление. Наглостта им стигна до там, че в края на 2011 година принудиха или подкупиха тогавашните общински съветници и те като един всички гласуваха решение да се събори Културния дом, защото бил “опасен за велинградчани”, без никой от тях да си даде усилието да проучи истината и да се направи експертна оценка за състоянието на сградата.
Това престъпно решение взриви обществеността на Велинград, създаден беше Инициативен комитет в защита на Културния дом, който заедно с други обществени организации и много граждани на Велинград следващите две-три години проведоха много инициативи и това доведе до обществено обсъждане за състоянието на Културния дом през 2013 г. Под натиска на велинградската общественост Общинския съвет проведе своя извънредна сесия и отмени позорното си решение.
Освен това от Министерството на културата беше изготвено и изпратено категорично становище, че имотът, на който е построен незавършеният Културен дом, попада в охранителна зона на Паметник на културата (читалище “Отец Паисий”), отреден за културно строителство и там нищо друго не може да се строи!
Така нещата бяха ясно и точно фиксирани, който и да е собственик на Културния дом има няколко законови възможности:
- Няма право да събаря Културния дом! - В имота не може да строи други строежи, несвързани с културата, защото такова е отреждането му!
- Може да завърши Културния дом и да го пусне в експлоатация според предназначението му в интерес на гражданите на Велинград!
Това обаче не съвпада с целите и намеренията на реалните собственици на Културния дом, които искат на това място да издигнат поредния пет звезден хотел с казино. Минават две години в умуване и търсене на решение, като през това време Културния дом отново и за пореден път сменя собственика си. Сега се оказва, че имотът е притежание на офшорната фирма “Гуан - България” регистрирана на Британските Вирджински острови.
Александър Гагов се представи като пълномощен представител на тази фирма и на среща в Община Велинград проведена на 16.03.2016 г. в присъствието на кмета д-р Костадин Коев, цялото общинско ръководство, председателя на ОбС - Велинград Бельо Мандраджиев, представители на граждански сдружения и инициативни комитети, както и журналисти, обяви инвестиционните намерения на новия собственик.
На пръв поглед намеренията на инвеститора изглеждат добри, но възникват много въпроси, които не намират отговори:
1. Защо завършването на Културния дом е обвързано непременно със строителството на жилищни сгради в този имот, което е недопустимо по сегашния градоустройствен план и становището на Министерство на културата? Това значи да се промени отреждането на парцела, а след това собствениците му могат да правят на него каквото си поискат, без някой да може да им попречи.
2. Кой е реалният собственик? Защо се крие зад офшорна фирма и има ли необходимите капитали за завършване на строежа?
3. Колко време ще продължи строителството?
4. Какви гаранции може да получи обществеността, че Културния дом ще бъде завършен според първоначалния му план и ще може да изпълнява предназначението си като Културен дом?
5. Ще могат ли гражданите и гостите на Велинград свободно и безпрепятствено да ползват Културния дом за културни мероприятия? На тези въпроси г-н Гагов отговаряше с общи думи и голи обещания.
Имаме реални опасения, че декларираните намерения са обходна маневра, за да се заблуди обществеността и да се направи нещо друго, а не това, което трябва! Велинградчани са лъгани много и сега вече никой не вярва на голи обещания и на празни думи.
Гражданите на Велинград искат Културния дом да бъде завършен и пуснат в експлоатация, а не пореден хотел или празни жилищни сгради!
Каква СПА столица на Балканите, а може би и на Европа сме, като нямаме една съвременна зала за концерти и масови мероприятия? Съществуващите три читалища, строени преди средата на 20-ти век, не удовлетворяват високите естетически нужди на хилядите туристи на Велинград от страната и чужбина.
Инициативният комитет подкрепя напълно усилията на кмета д-р Коев и общинското ръководство да се намери окончателно и радикално решение на проблема с Културния дом, а то е Община Велинград да придобие отново правото си на собственост върху имота и чрез европейски програми да го завърши и пусне в експлоатация!
На 31.03.2016 г. съдбата на Културния дом ще се разглежда на сесия на Общинския съвет Велинград. Обръщаме се към гражданите на Велинград да посетят сесията и както до сега да подкрепят идеята Културния дом във Велинград да бъде завършен и да стане достояние на всички граждани и гости на града, а община Велинград да остане единственият му законен и достоен собственик!
Обръщаме се към господа общинските съветници да не вземат прибързани и погрешни решения, които не са в интерес на гражданите на Велинград и от които после да се срамуват!!!

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води