Велинград - online - БСП между томахавките и лулата на мира 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

БСП между томахавките и лулата на мира
Публикувано 2016-03-29 10:58:15 от Темпо

Призивът “Заровете томахавките и вземете лулата на мира” бе отправен от Георги Василев-Джото към делегатите на отчетно-изборната конференция на БСП - Велинград на 26 март 2016 г. и не бе случаен. Задачата на форума бе да се направи отчет и да бъдат избрани ново ръководство на общинската организация и делегати за предстоящия конгрес на БСП на 7 и 8 май.

Аналитичен отчет на наситения с парламентарни и местни избори период направи общинският председател Георги Янчев. Той припомни, че на парламентарните избори през 2013 г. БСП - Велинград постигна един от най-добрите си резултати, а в национален мащаб социалистите получиха доверието да управляват държавата, макар и не самостоятелно. Започна да се случва реална лява политика, но се случи и нещо, което и до днес остава необяснимо за много социалисти - премиерът Пламен Орешарски предложи депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. “Това бе удар върху партията, от които и досега не можем да се съвземем”, подчерта Г. Янчев. Специално внимание бе отделено на коалицията с ДПС: “Реално управляваше ДПС, а не ние - ние не можахме един горски да назначим, но всички обвинения бяха срещу БСП”. Георги Янчев изтъкна, че общинската организация на БСП - Велинград бе една от малкото, които публично се разграничи от съюза с ДПС и то още по време на управлението на Пл. Орешарски. Като пример за незачитане мнението на местната организация бе посочено взетото тихомълком от правителството решение за отделяне на Сърница в самостоятелна община, за което БСП - Велинград е научила постфактум. На последвалите предсрочни избори социалистическата партия получи ниски резултати и на областно ниво, и в нашата община.
В местните избори през есента на 2015 г. БСП подкрепи за трети мандат Иван Лебанов и загуби борбата за кмет на общината, а броят на съветниците намаля от 4 на 3. Георги Янчев подробно изброи направеното от Иван Лебанов за 8 години на кметския пост, което е видно, независимо, че днес се отрича от опонентите. Вълната ГЕРБ не подмина Велинград, а днес общината се управлява от съюза ГЕРБ - ДПС - СДП в ситуация на обсебване на бизнес, общински и държавни структури от ГЕРБ и ДПС, каза Г. Янчев. Като основни грешки на партията бяха изтъкнати загубеното влияние в селата, липсата на подход към младите, превръщането на изборите в стока, а на партиите в бюра по труда и трамплин за лично развитие. Ще имаме успех, когато реализираме политиката на обикновения човек, прогнозира лидерът на местните социалисти.
В последвалите изказвания имаше критики за липсата на кадрова политика и искания БСП повече да се грижи за своите членове, обвинения за вътрешно-партийни ежби заради лични интереси, “приятелски огън” вместо сплотеност. Отпор срещна изказването на Тома Пачалов, който обяви, че чувства подкрепата на хора, които искат да работят за БСП, а не за отделни личности и остава в състезанието за председател на общинската организация. “Нашето време е изтекло, времето е на младите”, апострофира Никола Вецов. “Не може винаги да се казва, че ние можем, а другите никога няма да могат”, каза Костадин Шулев, посочвайки оредяващите редици в залата. От залата се чу и въпрос ако Вела и Стойо наблюдават ставащото, как то изглежда в техните очи. Георги Василев подчерта, че докладът на Г. Янчев е трябвало да бъде по-критичен и да постави въпроса как бяха избрани общинските съветници от БСП. Тезата на съветника Никола Делиев, че в този избор хората са си казали думата бе посрещната с неодобрение от повечето присъстващи.
Гости на конференцията бяха областният председател на БСП Йордан Младенов, секретарят на областната организация Райна Мантарова, членът на Националния съвет Стефан Юруков, а по-късно дойде и зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов. В изказването си Янаки Стоилов заяви, че е смутен от напрежението между стари и млади, защото проблемите в БСП не са поколенчески и в политиката не трябва да има разделение по възраст, стаж и пол. Той обяви, че по официална информация дълговете на Община Велинград са 10-11 милиона лева, но тази тема е удобно използвана от ГЕРБ и съветниците от БСП трябва отговорно да поставят въпроси, защото в момента във Велинград се води битка за трайно политическо овладяване на властта. Като един от претендентите за председателския пост в БСП, Янаки Стоилов определи предстоящия конгрес като критичен момент, в който трябва да се вземе решение дали хора, участвали в приватизацията, сега ще приватизират и партията.
След като приеха отчета и резолюция, в която за основна цел на БСП се сочи спечелването на президентските избори през 2016 г., делегатите избраха с явен вот членовете на новия Общински партиен съвет. В него ще участват 32 социалисти, сред които и отсъстващият от конференцията Иван Лебанов. За председател на Контролната комисия бе избрана Гюнка Никова, а за делегати на конгреса Георги Янчев, Васил Аврамов, Костадин Шулев и Стефан Юруков.
Изборът за председател на БСП - Велинград бе с тайно гласуване, проведено от 11-членна комисия. След направените отводи от Васил Аврамов, Венко Бозев, Иван Бандаков, Костадин Шулев и Юлиана Ковачева, за поста останаха да се състезават трима кандидати: досегашният председател Георги Янчев, предишният председател Тома Пачалов и Ангелина Панайотова. Делегатите пуснаха 44 бюлетини за Георги Янчев, 24 за Тома Пачалов и 10 за Ангелина Панайотова. Така Георги Янчев бе преизбран за лидер, а пред БСП - Велинград остава тежката задача да извърви пътя от томахавките до лулата на мира.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води