Велинград - online - Как беше построена хижа “Хр. Смирненски” на Куртово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18
· Клубовете на Лайънс и Ротари направиха Коледни балове
· Малки обяви: 04.12.18
· Добруджанска среща в Чепино
· Ученици от Ракитово спечелиха награди от православен конкурс
· Вечер на руската поезия - очень хорошо!

Как беше построена хижа “Хр. Смирненски” на Куртово
Публикувано 2016-04-05 09:04:55 от Темпо

Провокиран от слуховете, че Община Якоруда иска да вземе хижа “Христо Смирненски” в местността Куртово, защото е на тяхна територия, Борислав Даскалов, който е съвременник и участник в построяването й разказва:
“През 1972 година БТС и ТД “Юндола” построиха Туристически дом “Кисловодск”. Една сграда, която бе от най-модерните за времето си. Тя разполагаше със 150 места, ресторант, голяма учебна и библиотечна зала с панорамна тераса на покрива, от който се вижда целия град.

Шест месеца след откриването й БТС реши да я превърне в Централна школа за подготовка на туристически кадри, пряко подчинена на Централния съвет. За директор на тази школа бях назначен аз - Борислав Даскалов, завършил съм Висшия институт по физкултура (ВИФ). Освен мен като преподаватели работеха висококвалифицирани кадри в туризма: Тодор Казаков, Иван Илиев, Ана Йоргова, Иван Кандиларов и Светлозар Алексиев, всичките завършили ВИФ със специалност туризъм и ориентиране. Някой от тях бяха майстори на спорта в тези дисциплини. По-късно като преподаватели в учебния процес се включиха и местни кадри: Тодор Гълев и Йордан Свиленов - специалисти по ски.
Школата имаше за задача да подготви кадри по пешеходен и ски туризъм, ориентиране и ски ориентиране, колотуризъм и съдии по очертаване на маршрути за ориентиране. През зимните месеци обучението в ски техника се провеждаше на Юндола и Куртово. Освен за БТС във Велинград се обучаваха кадри на МВР, като всички от първи курс на Висшата полицейска школа - Симеоново се обучаваха в ски техника и ски ориентиране. Обучението се провеждаше предимно на Куртово и понеже пистите да доста далече от Велинград, за да не губи време за пътуване и средства, се наложи да помислим за по-рационален начин.
По същото време на Куртово се намираха останките на една сграда, която в началото на 50-те години на миналия век се е използвала за мандра, в която се е събирало млякото от лагерувалите в местността многобройни стада от овце, крави и биволици. Тази именно полуразрушена сграда предложих на полк. Кръстьо Чакъров - бивш треньор на националния отбор по футбол, а тогава завеждащ спортната катедра на Полицейската академия и ръководещ всички курсове във Велинград, за ремонт и превръщането й в база за подготовка на кадри на МВР и БТС.
Ръководството на школата на МВР в лицето на тогавашният ректор ген. Анев прие идеята и, след като се запозна на място, прецени, че може да се построи база. Организирахме среща на високо равнище между ръководствата на МВР, БТС, Окръжния съвет на БТС-Пазарджик и ТД “Юндола” Велинград. Срещата се състоя в ЦШПТК “Кисловодск” и на нея се взе решение документацията и строителните материали да бъдат подготвени от БТС, а изпълнението на строежа да извърши МВР. След една година подготовка работата започна. Министерството на вътрешните работи изпрати затворници - специалисти в строителството и за кратко време обектът бе построен и обурудван с всичко необходимо за водена на заниманията със ски.
Така МВР построи и няколко години провежда обучението на кадрите си на хижата, след което тя беше предадена за подръжка и използване от Туристическо дружество “Юндола”. След демократичните промени съдбата на базата се промени на няколко пъти и в момента е дадена под аренда на г-н Банев.”
Ще бъде хубаво, ако и други граждани, които имат сведения или си спомнят за построяването на хижа “Христо Смирненски”, го разкажат.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-13 02:03:31
Топл. индекс -5.58°C
Отн. влажност 76.20%
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander.
PM 10
25 62
#324953 104
#221350 115
#32515 10
#604569 161
#867135 68

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 69.95 %
PM 2.5 µg/m3 85.92
PM 10 µg/m3 208.97

Barocamera - Hyperbarica