Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: За кого са златна мина концесиите? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: За кого са златна мина концесиите?
Публикувано 2016-04-05 09:36:27 от Темпо

На заседанието си на 30 март правителството прие обобщен доклад на министъра на енергетиката, според който приходите от концесионна дейност за добив на подземни богатства през 2013 г. са близо 87.6 милиона лева. Темата е актуална за нашата община във връзка с процедурата за откриване на волфрамова мина на километри от Велинград. Слагайки на везните “за” и “против” мината, един от тежките аргументи “за” са икономическите ползи и на първо място приходите от концесионната такса в общинската хазна. Но нека да прочетем данните от правителствения пресцентър:

“От общата сума 71,5 млн. лв. са приходи от концесионни плащания, а останалата част - ДДС, бонуси при подписване на договори за търсене и проучване на полезни изкопаеми, лихви и неустойки и други. С най-голям относителен дял от приходите (15,95%) е “Дънди прешъс металс Челопеч” ЕАД, следван от “Елаците мед” АД (13,03%), “Петрокелтик” ООД (11,79%), “Асарел медет” (7,8%), “Проучване и добив на нефт и газ” АД (3,5%) и други. Към 31 декември 2013 г. в България действат общо 485 концесии за добив на подземни богатства, които са разпределени по следния начин: 19 - за метални полезни изкопаеми, 71 - за неметални полезни изкопаеми (индустриални минерали), 17 - за нефт и природен газ, 18 - за твърди горива и 360 - за строителни и скалнооблицовъчни материали. През годината са сключени 27 нови концесионни договора и са предоставени 12 нови концесии за добив.”
И така: от 485 концесии за добив на подземни богатства държавата е спечелила 71.5 милиона лева. Падат се средно по 147 422 лева от една концесия годишно! Разбира се, че това е средна стойност и има концесионери, които са платили значително повече. Но цифрите на действителните приходи за държавата (и съответно за общините) действат отрезвяващо. Ралността се оказва доста различна от обещанията за милиони и будят въпроса за кого всъщност са златна мина концесиите.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България