Велинград - online - ДЕКЛАРАЦИЯ от Общински съвет - Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ДЕКЛАРАЦИЯ от Общински съвет - Велинград
Публикувано 2016-04-05 09:37:59 от Темпо

Недопускане на разработване и добиване на полезни изкопаеми на територията на Община Велинград
Ние, общинските съветници от ОбС - Велинград (Мандат 2015- 2019 г.):
Като потвърждаваме всички предходни решения и декларации на Общински съвет - Велинград за недопускане на разработване и добив на полезни изкопаеми, които биха застрашили здравето на хората и околната среда на Община Велинград;
Като защитаваме правата и законните интереси на жителите на Община Велинград да живеят и работят в екологично чист район;

Като се позоваваме на предоставените по закон права на общината за управление на минералните води в Община Велинград;
Като се солидаризираме със стотиците постъпили в Община Велинград възражения срещу допълнението на Доклада по ОВОС за добив на волфрамсъдържащи руди от находище “Грънчарица”, на територията на Община Велинград.
В изпълнение на задълженията си: - да осигуряваме на жителите на Община Велинград здравословни условия на живот, изключващи фактори, застрашаващи живота и здравето на хората;
- да опазваме околната среда и природното разнообразие;
- да опазваме пътната инфраструктура на територията на общината;
- да съхраним Велинград като най-значимия център за балнеолечение в България и СПА столица на Балканите;
- да осигурим и гарантираме правото на жителите на Община Велинград да определят самостоятелно съдбата на общината и структурата на общинската икономика.
КАТЕГОРИЧНО ДЕКЛАРИРАМЕ
1. Оспорваме представения в РИОСВ - Пазарджик доклад за ОВОС на инвестиционно предложение за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище “Грънчарица - център” на “Ресурс 1” АД, гр. Пловдив и Доклад за оценка степента на въздействие на инвестиционно предложение за добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище “Грънчарица - център” от януари 2016 г. като неверни, непълни и необосновани, прикриващи последствията върху човешкото здраве, околната среда и пътната инфраструктура.
2. Изразяваме категоричното си несъгласие и протест срещу развитието на рудодобив на територията на Община Велинград, в явно противоречие с категорично изразеното становище на жителите на Община Велинград и на общинските органи.
3. Настояваме Кметът на Община Велинград да оспори описаните в т. 1 доклади, както и да предприеме всички законни действия за недопускането на добив на волфрамосъдържащи руди по гореописаното инвестиционно предложение.
4. Призоваваме всички граждани на Община Велинград да отстояват законния ред, правата и волята си, изразени в Гражданска подписка против отварянето на волфрамова мина в находище “Грънчарица - център” и бъдещ рудодобив на територията на общините Велинград и Ракитово.
5. Призоваваме Министерския съвет на Република България, оправомощените по закон министри и всички останали органи за държавно управление, да упражнят правомощията си по закон за недопускане на реализирането на “Инвестиционно предложение за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище “Грънчарица - център”.
6. Заявяваме категоричното си решение да защитаваме правата на гражданите на Община Велинград, включително и като сезираме компетентните Европейски институции.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води