Велинград - online - Решението за Културния дом се отлага 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Решението за Културния дом се отлага
Публикувано 2016-04-05 09:45:52 от Темпо

На сесията си в последния ден на март Общинският съвет отложи взимането на решение по оплетения казус с Културния дом. В дневния ред бе включено предложението на съветника Александър Гагов за изменение на плана на регулация и образуване на нови парцели за строеж на жилищни и търговски сгради. По време на заседанието обаче той заяви, че документално няма готовност за взимане на такова решение и затова от поредната фирма собственик “Интербилд” ЕООД предлагат да бъде подписан меморандум за разбирателство като гаранция за постигнато съгласие с общината.
Според предложения меморандум първата стъпка е промяна на плана за регулация, втората - застрояване на всички новообразувани 4 парцела и третата - прехвърляне на общината на залата за провеждане на културни мероприятия. Интересното е, че от “Интербилд” декларират съгласие да “набере средства за изграждане на зала”.
По време на заседанието намеренията на дружеството представи г-н Лазаров, който заяви, че са готови да прехвърлят залата в сградата на Културния дом за ползване от общината. Фирмата е готова да предаде залата на шпакловка и нотариално да прехвърли подходите към нея, за да може общината да търси финансиране чрез европейски проекти. След доуточняващи въпроси от съветници стана ясно, че фирмата иска да прехвърли на общината право за строеж, тъй като по документи залата не съществува.
Главният архитект на общината Тодор Енев бе категоричен, че разцепването на залата от сградата на Културния дом е абсурд, защото за да има работеща зала, то трябва да има съответната прилежаща територия за подходи, паркинги и парцел от най-малко 3000 кв.м. Той обърна внимание, че предпоследната сделка за купуване на парцела е на стойност 1.2 милиона лева, а последната е за сумата от около 240 000 лева. Каква е истинската цена може да каже съдът, ако общината вземе решение за отчуждаване на частна собственост за задоволяване на публични нужди. Архитектът напомни, че преди години на това място са отчуждени къщи на хора за Културен дом, а не за да може сега върху техните имоти да бъдат построени нови жилищни кооперации. Тодор Енев очерта пред съветниците 6 варианта за решение и ги призова внимателно да ги обмислят.
Атанас Водев от Инициативния комитет “Културен дом Велинград” предупреди съветниците, че гласуването на предложения меморандум за разбирателство има силата на предварително съгласие. В края на дебатите в залата се стигна до бурна размяна на реплики между Ал. Гагов и част от присъстващите граждани. Съветникът ги попита дали не ги е срам, а гражданин му отговори, че неговото и на Екатерина Каферинова място е в затвора. По-късно Ек. Каферинова заяви, че не приема такива обвинения, защото винаги е гласувала решения в полза на общината.
В крайна сметка взимането на решение за Културния дом бе отложено. Засега съветниците заобиколиха опасността от гласуване на меморандум, чрез който “Интербилд” щеше да си гарантира съгласие за най-важната стъпка - промяна на отреждането на парцела. Ако се стигне до такава промяна, общината ще загуби окончателно възможността да влияе върху съдбата на Културния дом.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България