Велинград - online - Седмицата на гората бе отбелязана с горски празник 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Седмицата на гората бе отбелязана с горски празник
Публикувано 2016-04-12 10:33:42 от Темпо

От това учебно заведение са започнали професионалния си път трима заместник-министри, 14 професори, 35 директори на регионални дирекции на горите, двама генерали, повече от 130 директори на горски стопанства. Разбира се, че подобна “банка за кадри” е единствено Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” във Велинград. В момента тя е и единственото строго профилирано учебно заведение в страната, което дава средно образование по специалностите горско и ловно стопанство.

Не случайно точно велинградската гимназия бе избрана за домакин на новата инициатива на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите, наречена “Празник в гората”. По време на Седмицата на гората от 4 до 10 април инициативата се проведе на 20 места в България, а Регионалната дирекция по горите - Пазарджик избра ПГГС “Хр. Ботев” за организатор на първия “Празник в гората”.
Сутринта на 9 април празничният повод събра в двора на гимназията народния представител от ГЕРБ Димитър Гечев, кмета на община Велинград Костадин Коев и неговия заместник Сергей Кичиков, директора на РДГ - Пазарджик Владимир Влахов, служители от ИАГ и ЮЦДП - Смолян. Най-важните гости бяха групата ученици от ОУ “Хр. Ботев” и СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, дошли за своя първи урок по залесяване. Тържеството започна с песента “Хубава си, моя горо”, превърнала се в химн на българската гора.
Инж. Влахов разказа, че Седмицата на гората се отбелязва в България за 91-ви път, като тази година нейното мото е “Подобри гората”. Той припомни, че на 12 април 1925 г. инициативата е започнала с молебен в храм-паметника “Александър Невски” и залесяване на паркове в покрайнините на София. Днес РДГ - Пазарджик се гордее с факта, че повече от 50% от територията на областта е горска, а горският потенциал е един от най-големите в цялата страна.
Директорът на ПГГС “Хр. Ботев” Стефан Шулев изтъкна, че училището има изключителна материална база, която е най-добрата за подготовка на млади лесовъди в България. Условията за обучение ще стават все по-добри, защото заедно с община Велинград гимназията ще работи по проект за саниране на сградата и изграждане на спортна база.
Кметът Костадин Коев също подчерта, че зеленото богатство е от първостепенно значение на Велинград, честити празника и пожела успех на всички работещи в сферата на горското стопанство в нашата община.
“Празник в гората” започна с народни песни и танци в изпълнение на Представителния фолклорен ансамбъл “Здравче-венче” към НЧ “Васил Левски-1904”. За най-малките гости бе организиран урок на открито, по време на който те научиха много за гората и получиха подаръци от организаторите. През това време официалните лица разгледаха кабинетите и материалната база на гимназията. На финала на празника всички се включиха в засаждането на дръвчета в унисон с мотото “Подобри гората”. Паралелно с това гимназията участва и в изложбата по случай Седмицата на гората, организирана в сградата на Министерството на земеделието и храните в София.
Седмицата на гората бе отбелязана и от местното сдружение на лесовъдите ветерани с председател инж. Атанас Беличенов. На 7 април по традиция те се събраха в двора на ДГС “Велинград” и поднесоха цветя на паметната плоча. В словото си инж. Кирил Цанов изрази болката на лесовъдите ветерани, че в последно време се натрупва неуважение към горското дело и подчерта, че цялото зелено богатство на Велинград е създадено с доброволния труд на хората. От името на Областния съюз на лесовъдите ветерани поздрав за Седмицата на гората отправи неговият председател инж. Георги Петканин.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай