Велинград - online - “Хемус” продължава приказката за ръчното килимарство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

“Хемус” продължава приказката за ръчното килимарство
Публикувано 2016-04-19 10:02:39 от Темпо

И най-хубавата картина разкрива още от своята красота и дълбочина, когато бъде поставена в подходящата рамка. Това се случи с килимите на “Хемус” ООД, които на 13 април станаха част от интериора на резиденцията на английското посолство в София. В старинната сграда в центъра на столицата, редом с английски мебели от различни епохи и портрета на младата кралица Елизабет II, в атмосферата, пропита с аристократизъм и стил, ръчно изработените от костандовските майсторки килими сякаш оживяват.
Намерили точното си място, цветовете греят по-ярко, формите хармонират до съвършенство на околното пространство, всеки детайл се вписва в общата поразителна картина. А зрителят разбира защо толкова от най-значимите исторически сгради на Великобритания като Бъкингам, Озборн, Гудут, Лайм пак, замъка Аник и др. са дом на килими, произведени в тъкачната фабрика “Хемус” в Костандово.
Поводът за представянето на килимите в английското посолство бе успешният финал на проект, по който в Костандово бе създаден постоянен обучителен център за тъкачество на ръчен текстил. В него се обучават жени в неравностойно положение, за които това е шанс да излязат от порочния затворен кръг на безработица, липса на перспектива и доходи. В местното читалище “Просвета-1919” по проекта бе открита изложбена зала, в която се представят местните занаяти, а двуезична он-лайн платформа рекламира местните ръчни текстилни произведения. Проектът сплоти усилията и създаде работещо и устойчиво партньорство между фондация “Градивност” с председател Надя Парпулова-Ашуърт, читалище “Просвета-1919”, частния сектор в лицето на “Хемус” и местната власт.
Уникалната изложба бе открита от Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в нашата страна. Тя определи събитието като кулминация на проекта, помогнал за повишаване на квалификацията на жените от Костандово. Г-жа Хопкинс подчерта, че е изключително щастлива да бъде домакин и да подкрепи българо-британската фирма “Хемус” и ще продължи да го прави, защото тази дейност носи полза на хората от региона и създава един много специфичен за Европа продукт.
Магдалена Гигова превърна своя разказ за дългогодишната дейност на “Хемус” във вълшебна приказка с трима побратими, дракони, летящи килимчета и принц. Началото е през 1998 г., когато баща и син Нино и Тодор Парпулови и британецът Дейвид Бамфорд създават съвместното българо-британско предприятие. Със сръчните ръце и вековното знание на жените от Костандово едно малко предприятие успява да изпревари големите в килимарския бранш - персийци, индийци и китайци и да спечели поръчки за килими за Бъкингам. На лична среща принц Чарлз казва, че Костандово е “етнически шарен район”, след което тръгва и проектът за обучение на жените, оценен днес като най-значимия социален проект на територията на община Ракитово.
Сред гостите на събитието бяха представители на Норвегия, Швейцария, САЩ, Дания, Кувейт, Азърбейджан, Япония, Великобритания и лица от светския елит на столицата. Община Ракитово бе представена от председателя на Общинския съвет Нина Димова и заместник-кмета Цанко Молов.
Интересът към килимите шедьоври бе огромен. От “Хемус” показаха част от своите “златни хитове” - килими, чийто оригинали са в замъци във Великобритания, но днес са пресъздадени от тъкачките от обучителния център. В продължение на месеци те са изработили ръчно точни копия на прототипите на килими Савонри - най-престижната колекция на ръчни килими в Европа, тайните на чиято уникална изработка днес се пазят в Костандово. Преди векове ръчно тъканите килими Савонри са били ексклузивна собственост на френската корона и да получиш такъв килим е било кралски жест и подарък. Днес жените в Костандово доказват, че българското трудолюбие и майсторство може да съхрани и европейската класика и традиции. Тяхната работа е най-доброто доказателство за ползата от подобни проекти, благодарение на които хората намират работа. А приказката за ръчното килимарство в България и в Европа продължава, но на друг континент - част от показаните в изложбата килими заминават за САЩ...
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 13:14:23
Топл. индекс 9.68°C
Отн. влажност 92.00%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#165 124

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.74 %
PM 2.5 µg/m3 80.38
PM 10 µg/m3 161.87

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води