Велинград - online - “Хемус” продължава приказката за ръчното килимарство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

“Хемус” продължава приказката за ръчното килимарство
Публикувано 2016-04-19 10:02:39 от Темпо

И най-хубавата картина разкрива още от своята красота и дълбочина, когато бъде поставена в подходящата рамка. Това се случи с килимите на “Хемус” ООД, които на 13 април станаха част от интериора на резиденцията на английското посолство в София. В старинната сграда в центъра на столицата, редом с английски мебели от различни епохи и портрета на младата кралица Елизабет II, в атмосферата, пропита с аристократизъм и стил, ръчно изработените от костандовските майсторки килими сякаш оживяват.
Намерили точното си място, цветовете греят по-ярко, формите хармонират до съвършенство на околното пространство, всеки детайл се вписва в общата поразителна картина. А зрителят разбира защо толкова от най-значимите исторически сгради на Великобритания като Бъкингам, Озборн, Гудут, Лайм пак, замъка Аник и др. са дом на килими, произведени в тъкачната фабрика “Хемус” в Костандово.
Поводът за представянето на килимите в английското посолство бе успешният финал на проект, по който в Костандово бе създаден постоянен обучителен център за тъкачество на ръчен текстил. В него се обучават жени в неравностойно положение, за които това е шанс да излязат от порочния затворен кръг на безработица, липса на перспектива и доходи. В местното читалище “Просвета-1919” по проекта бе открита изложбена зала, в която се представят местните занаяти, а двуезична он-лайн платформа рекламира местните ръчни текстилни произведения. Проектът сплоти усилията и създаде работещо и устойчиво партньорство между фондация “Градивност” с председател Надя Парпулова-Ашуърт, читалище “Просвета-1919”, частния сектор в лицето на “Хемус” и местната власт.
Уникалната изложба бе открита от Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в нашата страна. Тя определи събитието като кулминация на проекта, помогнал за повишаване на квалификацията на жените от Костандово. Г-жа Хопкинс подчерта, че е изключително щастлива да бъде домакин и да подкрепи българо-британската фирма “Хемус” и ще продължи да го прави, защото тази дейност носи полза на хората от региона и създава един много специфичен за Европа продукт.
Магдалена Гигова превърна своя разказ за дългогодишната дейност на “Хемус” във вълшебна приказка с трима побратими, дракони, летящи килимчета и принц. Началото е през 1998 г., когато баща и син Нино и Тодор Парпулови и британецът Дейвид Бамфорд създават съвместното българо-британско предприятие. Със сръчните ръце и вековното знание на жените от Костандово едно малко предприятие успява да изпревари големите в килимарския бранш - персийци, индийци и китайци и да спечели поръчки за килими за Бъкингам. На лична среща принц Чарлз казва, че Костандово е “етнически шарен район”, след което тръгва и проектът за обучение на жените, оценен днес като най-значимия социален проект на територията на община Ракитово.
Сред гостите на събитието бяха представители на Норвегия, Швейцария, САЩ, Дания, Кувейт, Азърбейджан, Япония, Великобритания и лица от светския елит на столицата. Община Ракитово бе представена от председателя на Общинския съвет Нина Димова и заместник-кмета Цанко Молов.
Интересът към килимите шедьоври бе огромен. От “Хемус” показаха част от своите “златни хитове” - килими, чийто оригинали са в замъци във Великобритания, но днес са пресъздадени от тъкачките от обучителния център. В продължение на месеци те са изработили ръчно точни копия на прототипите на килими Савонри - най-престижната колекция на ръчни килими в Европа, тайните на чиято уникална изработка днес се пазят в Костандово. Преди векове ръчно тъканите килими Савонри са били ексклузивна собственост на френската корона и да получиш такъв килим е било кралски жест и подарък. Днес жените в Костандово доказват, че българското трудолюбие и майсторство може да съхрани и европейската класика и традиции. Тяхната работа е най-доброто доказателство за ползата от подобни проекти, благодарение на които хората намират работа. А приказката за ръчното килимарство в България и в Европа продължава, но на друг континент - част от показаните в изложбата килими заминават за САЩ...
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай