Велинград - online - На Цветница голямо яйце ще украси центъра на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На Цветница голямо яйце ще украси центъра на Велинград
Публикувано 2016-04-19 10:20:57 от Темпо

Елате и вижте в 11 часа на 24 април 2016 г.
То тежи 120 килограма, високо е 180 сантиметра и има диаметър 1 метър. То е десетки пъти по-голямо от нормалното яйце и ще бъде атракцията на тазгодишните Великденски празници във Велинград.
Идеята за направата на огромно великденско яйце се роди във велинградската Професионална гимназия по дървообработване “Иван Вазов” и “мотор” за нейното осъществяване беше директорката инж. Росица Рускова.
Първоначално майсторите на дървото създадоха три яйца с височина 60 сантиметра, които бяха боядисани в червено и изписани с традиционни за Чепинско мотиви от художника Бранко Манушев. Дървените яйца станаха акцент на щанда, с който Велинград се представи на най-голямото в България международно туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо” в София и покани гости за предстоящото Голямо писане на великденски яйца от Чепинския край.
Следващата стъпка логично бе създаването на голямото яйце. Ръководител на задачата, която съчета предизвикателство и приключение, бе учителят по практика Димитър Мавров. В изпълнението се включиха ученици от девети и десети клас, които не крият, че тази нетрадиционна училищна задача им е била интересна и увлекателна.
Направата на голямото яйце започва с математика и минава през точни изчисления на диаметри и обеми, за да се постигне уникалната яйцевидна форма. Всеки от етапите е заснет и така е създадена основа, която ще помогне за следващите яйца. Избраният материал е плоскости от стереопор, които се редят на пластове. Именно в това редене е големият майсторлък за създаване на напълно симетричната форма на яйцето, споделя г-н Мавров.
Най-важната съставка в рецептата как се прави голямо великденско яйце ни разкрива г-жа Рускова: “И учениците, и учителите работиха със сърце!” Така е и вълнението си личи в пълните с удовлетворение и гордост погледи, с които ученици и учители гледат готовото яйце.
След две боядисвания яйцето грее във великденско червено. А на Цветница ще стане още по-красиво, защото и то ще бъде изписано по каноните на местната техника и традиция. Бранко Манушев вече е избрал модела и е изписал част от него. На Цветница изписването ще продължат ученици от 8 училища от община Велинград. Това ще стане на централния площад “Николай Гяуров” и ще бъде част от подготвената от общината празничната програма, която ще започне в 11 часа на 24 април 2016 г. с участието на изпълнители от фолклорните ансамбли “Здравче-венче” и “Чепинче”.
Голямото яйце ще остане на центъра на Велинград от Цветница до Великден. Освен че ще създава празнично настроение, то ще бъде и важен елемент от рекламата за Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край на Велика събота - 30 април 2016 г.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай