Велинград - online - МИГ-ът ще кандидатства със стратегия още през май 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МИГ-ът ще кандидатства със стратегия още през май
Публикувано 2016-04-26 09:38:34 от Темпо

Местната инициативна група (МИГ) “Белово, Септември, Велинград” ще участва с изготвена стратегия още в първия прием, обявен от Министерството на земеделието и храните за месец май. Това съобщи изпълнителният директор на МИГ Мария Тодорова на информационната среща, която се проведе в ТИЦ във Велинград на 20 април. При откриването на срещата директорът на МИГ Цветан Котев подчерта, че денят е паметен, защото часове преди това бе открита банята в Чепино, ремонтирана по проект, финансиран чрез МИГ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Г-жа Тодорова обясни, че за МИГ “Белово, Септември, Велинград” е голям въпрос дали да входира своята стратегия още на първия прием или да отложи това за края на 2016 г. Проблемът е, че при участие на първия прием отпада възможността за финансиране по Оперативна програма “Образование, наука и интелигентен растеж”. След много обсъждания и срещи е взето решение да се участва на първия прием, защото по тази програма могат да кандидатстват само училища и детски градини, но те могат да го направят не само чрез МИГ, а и на национално ниво. Кандидатствайки сега, МИГ си осигурява максимално дълъг периода за реализация на проектите, а това е важно, защото процедурите по обществените поръчки изискват много време. Освен това повечето средства ще са по първата покана, а ако стратегията не бъде одобрена, ще може да се подготви и яви на втори прием.
От стратегията ще отпадне кандидатстването по ОП “Околна среда”, тъй като допустимите проекти са само за мерки за защита на растителни и животински видове в НАТУРА 2000, а на територията на нашия МИГ няма регистрирани фирми и сдружения с такъв характер на дейност.
Стратегията на МИГ “Белово, Септември, Велинград” до 2020 г. ще заложи на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), ОП “Развитие на човешките ресурси” (“РЧР”) и ОП “Иновации и конкурентноспособност” (“ИК”). В ПРСР остават всички земеделски мерки, като новото е, че ще могат да кандидатстват само вече регистрирани и работещи поне от 1 година земеделски производители. Максимално допустимата сума по проектите става 200 000 евро, за да могат да участват и по-големи земеделски производители. Остават всички други неземеделски дейности и услуги (включително в най-търсената област туризъм), както и мерките за читалища и НПО. Общо по ПРСР трите общини в МИГ могат да кандидатстват за 2 милиона лева, но без проекти във ВиК сектора.
По ОП “РЧР” ще могат да участват с проекти общини, читалища, НПО и частни фирми, като основен фокус са лицата извън трудовия пазар - продължително безработни и такива със заболявания, като програмата ще финансира създаването на социални предприятия за тях. С проекти за личен и социален асистент вече ще могат да кандидатстват не само общините, а и НПО.
ОП “ИК” дава възможност не амо на микропредприятия до 10 души, а и на по-големите фирми да участват с проекти за създаване на работни места и за иновации - нови машини, технологии, продукти и др. Тази програма ще помага на бизнеса да достига новите стандарти, които налага ЕС.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай