Велинград - online - Голямото яйце кани на “Голямото писане” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Голямото яйце кани на “Голямото писане”
Публикувано 2016-04-26 09:58:45 от Темпо

За първи път Велинград посреща Великденските празници с огромно червено яйце, изписано точно в духа на местната традиция. То бе “главен герой” в празничния ден на Цветница, когато беше изрисувано от ученици от велинградските училища.
Точно в 11 часа, когато трябваше да започне писането на голямото яйце, заваля дъжд, но организаторите приеха това като знак, че работата ще върви по вода.
Първи взеха четките и дадоха старт на изписването народният представител Димитър Гечев, който дойде на сцената заедно с дъщеря си, кметът Костадин Коев, който пожела лошото време да не пречи на доброто настроение и зам.-кметът Светла Томова и главният уредник в Историческия музей Георги Куманов.
След това под вещото ръководство на художника Бранко Манушев, който предварително бе избрал модела и направил част от рисунъка, изписването продължиха 7 момчета и момичета: Иванка Палигорова от ОУ “Неофит Рилски”, Моника Гoшевилова от СОУ “Васил Левски”, Стела Узунова от ОУ “Христо Ботев”, Цветан Бакърджиев от ОУ “Георги Бенковски”, Гинка Салапатийска от СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, Стефка Якимова от ПГИТ “Алеко Константинов” и Илиян Панов от ПГГС “Христо Ботев”. Всички те отлично познават традиционната за Чепинския край техника за изписване, но рисуването върху толкова голямо яйце беше и голямо предизвикателство. С много майсторство, с усет и талант седмината постигнаха съвършенството на рисунъка и детайла, които са отличителни за нашите писани яйца.
И докато всеки щрих добавяше още красота към яйцето, за неговото сътворяване разказа директорката на ПГД “Иван Вазов” Росица Рускова. Идеята се ражда случайно, но се осъществява с много труд и математическа прецизност от старши учителя Димитър Мавров и ученици от IX и XI клас. Яйцето е от стереопор, тежи 120 килограма, високо е 190 см и има 1 метър диаметър. Преди създаването на голямато яйце ученици от гимназията направиха три по-малки от дърво с височина 60 см, които също бяха красив детайл от празника.
Подробности за избрания модел “пеперуда” разказа етнологът Георги Куманов. Пеперудата носи дълбок смисъл, защото е древен символ на душата и затова е толкова предпочитана от велинградските майсторки на писани яйца.
Изписването на голямото яйце се превърна в истински празник благодарение на изпълненията на певиците от Представителния фолклорен ансамбъл “Здравче-венче” и от Детския хор към ансамбъл “Чепинче”, Пресияна Николова и стихотоворението за Цветница и лазарките от ПГИТ “Ал. Константинов”, които представиха обичая “Лазаруване” и хвърлиха венчетата си от върбички в “Чашата” на площада. ПГИТ “Ал. Константинов” подготви сценария на събитието с водещ Атанаска Геджева, а за украсата на сцената се погрижи Общинският детски комплекс.
Благодарност към всички участници отправи Цвета Спасова, директор “Икономическа политика, туризъм и реклама” в ОА. Тя отправи покана към велинградчани и гостите на курорта на Велика събота да се съберем отново на площада за първото по рода си Голямо писане на великденски яйца от Чепинския край и който може, да дойде с народна носия или с елемент от нея.
Началото на Голямото писане на 30 април 2016 г. ще бъде в 11 часа, а финалът в 13 часа. Организаторите са подготвили писалки, восък, яйца, бои, модели и всичко необходимо за писането на яйцата по традиционната техника. Майсторки ще помагат на всеки, който желае да усвои тънкостите на писаните яйца. На финала за участниците ще има и томбола с награди.
Нека ден преди Великден да се обърнем към нашите традиции и нашата вяра, да ги пазим и да ги предадем на децата си!
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай