Велинград - online - Заредени с българска вяра и дух 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Заредени с българска вяра и дух
Публикувано 2016-05-04 10:09:08 от Темпо

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) - Велинград проведе своя първи автопоход за 2016 г. Групата от 52 офицери, сержанти и асоциирани членове в уречения час потегли към обектите, запланувани в маршрута - с. Добърско и с. Елешница.
След недълго пътуване пристигнахме в живописното село Добърско, закътано в южните склонове на Рила. Автобусът спря пред най-голямата забележителност в селото - църквата “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.
Построена през 1614 г., тя е обявена за паметник на културата и е един от 100-те национални туристически обекта.
С голям интерес разгледахме добре запазените стенописи със сцени от живота на Христос и невижданото изображение на Христос в ракета; изписаните 460 образа, между които 30 образа на жени-светци - нещо, което го няма в никоя друга църква у нас.
Изслушахме легендата за първите заселници в селото - ослепените през 1014 г. Самуилови войници, намерили изцеление от лечебния извор в двора на църквата. Уникалната църква, непресъхващият извор, живописната природа заредиха участниците в автопохода с вяра, български дух и гордост.
След кратка почивка автобусът потегли за Елешница. Председателят на СОСЗР майор Костадин Златев бе уредил среща със секретарката на кмета т-жа Проева, която ни посрещна и бе нашият екскурзовод. С нея разгледахме църквата на селото “Св. Анастасий” и запалихме свещ за здраве.
Малкото село Елешница има богато историческо минало. През 1912 г. на Палачина скала са загинали 12 войници от Втори Чепински полк. В местността Кръста да загинали още 6 войници и офицери. В селото има паметна плоча на участвалия и загинал в Балканската война Стефан Чернев. В центъра на селото, пред кметството, се издига паметник на 7 войници, загинали по време на Отечествената война. Участниците в автопохода почетоха паметта им и поднесоха цветя.
В музея на Елешница се съхраняват археологически находки от тракийско време и различни исторически епохи. Група деца рецитираха стихове за героите на Елешница и България. Благодарихме на децата, на тяхната учителка и г-жа Проева, след което потеглихме в обратна посока.
Посетените обекти предизвикаха признателност и преклонение пред героизма и саможертвата на загиналите войници. Да не забравяме историческото минало, да пазим и повдигаме българския дух и родолюбие. Така ще посрещнем големия християнски празник Гергьовден - ден на храбростта, на Българската армия и СОСЗР.
Дружество “Полк. Борис Дрангов”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води