Велинград - online - ПГИТ “Ал. Константинов” пазят историята 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПГИТ “Ал. Константинов” пазят историята
Публикувано 2016-05-04 10:15:14 от Темпо

Април е месецът, в който избухва едно от най-значимите въстания в българската история - Априлското от 1876 г. На 20 април се навършиха 140 г. от началото на Априлското въстание. По този повод ученици и учители по история от ПГИТ ”Алеко Константинов” съвместно с Исторически музей – Велинград замислиха, организироха и проведоха състезание, което търсеше отговорите на въпросите: Как възниква замисълът, Как се е организирала подготовката, Кой е главният апостол на въстанието, Провалът, Въстанието, Погромът, Гибелта на Бенковски и увековечаването на тази трагична и величава страница във възрожденската епоха.

Учениците бяха разделени на три отбора: Орлите, Знаме и Историци. Всеки един от тях имаше свой капитан. Жури в състав: Георги Куманов - председател и членове: Надежда Ангелова и Петя Ангелова оценяваха изложенията по изтеглените въпроси чрез жребий. Критериите са за бързина, вярно представяне на исторически факти, правилен изказ и свободно боравене с историческата терминология.
За прецизност, пълнота, техничност и правилно словесно изразяване най-много точки получи отбор Знаме, който е и крайният победител. На второ място остана отбор Орлите, а на трето - Историци.
Участниците демонстрираха и завидни литературни познания. За паметта на поколенията Априлското въстание е увековечено от творбите на автори като Захари Стоянов и Иван Вазов. Първият от тях създава интригуващата художествено-документална летопис “Записки по българските въстания”, а вторият - прочутият в десетки чужди страни “Под игото” и безсмъртната поетична прослава на събудения народен дух “Епопея на забравените”. Всички те подхранват вековния спомен, че: “... в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно що гордо разтупва нашите сърца и в нас чувства силни, големи плоди...”
ПГИТ “Ал. Константинов”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай