Велинград - online - Театралната трупа играе премиерно “Криворазбраната цивилизация” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Театралната трупа играе премиерно “Криворазбраната цивилизация”
Публикувано 2016-05-10 09:27:41 от Темпо

Точно преди 145 години възрожденският учител, писател, борец за църковна независимост и театрален деец Добри Войников създава комедията, с която остава в българската литература - “Криворазбраната цивилизация”. Остава, защото намира тема акутална вчера, днес и утре - как модата замества цивилизация и “повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения.”

Повърхностните познания, кривите разсъждания и външната лъскавина, за които пише Д. Войников, са емблема и на нашето време. Затова “Криворазбраната цивилизация” отново е на сцената и тази седмица в салона на НЧ “Отец Паисий-1893” ще я видим в премиерно представление на велинградския самодеен театър.
Изборът на пиесата, която нашите театрали ще изиграят в юбилейната 110-та година от първото театрално представление в Чепинското корито, е на режисьора Мариус Донкин. Той е подготвил собствен сценичен вариант на известната комедия, в който е включен и финален монолог, написан от самия актьор-режисьор. Изборът на “Криворазбраната цивилизация” той обяснява с желанието този спектакъл да бъде и призив за преосмисляне на начина ни на живот и причините, довели ни дотук: “Искам да преобърна нещо в главите на зрителите. И то драстично! Да ги накарам да се замислят по-сериозно и да действат. Затова възставам срещу традицията в театъра за аплаузи в края на спектакъла. Ако ги има - значи мислите като нас! Тогава... Отново ви призовавам, защото съм сигурен, че не сте го направили, да се замислите и да си отговорите - какво ни казва и какво ни пита на финала в тефтерчето си Апостола с “НАРОДЕ????”
Спектакълът е посветен на всички артисти, самодейци, режисьори и помощен персонал в театъра към НЧ “Отец Паисий-1893”. На сцената в ролята на хаджи Коста ще видим Цветан Котев, мадам Злата - Росица Паунова, Анка - Вили Бъсина, Димитраки - Боян Караилиев, Марийка - Гергана Кирова, Маргариди - Павел Гайдев и Митьо - Тодор Шейнов. Музикалното оформление отново е на Пламен Петров.
Премиерата е на 14 май 2016 г. (събота) от 19 часа, а пожеланието към обичания от велинградчани самодеен театър е и този път да бъде на висотата на своите предшественици, традиции и режисьор.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води