Велинград - online - Здравната инспекция временно стопира волфрамовата мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Здравната инспекция временно стопира волфрамовата мина
Публикувано 2016-05-10 09:38:40 от Темпо

В средата на месец май трябваше да се проведе заседание на Експертния екологичен съвет (ЕЕС) при Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик. На него се очакваше да бъде разгледано инвестиционното предложение на “Ресурс 1” АД за добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище “Грънчарица Център” до велинградското село Кръстава. Заседанието на Експертния екологичен съвет обаче бе отложено, като от РИОСВ съобщиха, че отлагането е поне до месец юли 2016 г.

Причината за забавянето е, че след запознаване с постъпили мотивирани писмени мнения и възражения във връзка с волфрамовата мина, Регионалната здравна инспекция в Пазарджик, като член на Експертния съвет, е решила да изиска допълнителни становища. Такива са поискани от Националния център по обществено здраве и анализи, Басейнова дирекция Източнобеломорски район Пловдив, Басейнова дирекция Западнобеломорски район Благоевград и общинското дружество “ВКТВ“ ЕООД Велинград. След като изброените институции предоставят своите становища в РИОСВ, ще бъде насрочена дата за провеждане на заседанието на Експертния екологичен съвет.
Очаква се исканите допълнителни становища да хвърлят повече светлина по въпроса дали добивът на волфрамови руди крие рискове за здравето на хората. За разлика от подробното проучване как мината ще повлияе на местообитанията на флората и фауната в района, липсват задълбочени проучвания и анализ за влиянията върху човешкото здраве, а това е въпрос от първостепенно значение. Допълнителните становища засягат и още една сфера, по която общественото мнение във Велинград е особено чувствително - качеството и състоянието на питейните и минералните води и възможните въздействия на рудодобива.
Междувременно РИОСВ допусна до участие в заседанието на Експертния екологичен съвет две неправителствени организации. Първоначално нито една от тях не бе изпълнила всички законови изисквания, но бе даден допълнителен срок за набавяне на нужните документи. За участие в ЕЕС са одобрени регионалното екологично сдружение “Марица 2004” с представител доц. Боян Боянов и Сдружение за дивата природа “Балкани” с представител Андрей Ковачев. Начело на сдружение “Марица 2004” е лидерът на ПК “Екогласност” Емил Георгиев, който първоначално се обяви твърдо против волфрамовата мина, но впоследствие промени позицията си. При обсъждането на доклада за ОВОС през 2014 г. Сдружение за дивата природа “Балкани” бе автор на мотивирано становище, заради което РИОСВ поиска от “Ресурс 1” допълнителен доклад за оценка на въздействието на мината върху защитените зони “Западни Родопи” и “Родопи Западни”. Този допълнителен доклад отложи решението за мината с повече от 1 година.
Поради непълноти в документацията не са допуснати до участие в ЕЕС други две неправителствени организации - сдружение “Байкария” и “Зелен Алианс”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води