Велинград - online - Денят, в който мирът победи войната 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Денят, в който мирът победи войната
Публикувано 2016-05-17 08:53:59 от Темпо

За едни Ден на Европа, а за повече от 200 милиона 9 май е Денят на победата. И няма как да бъде иначе, след като вече 71 години от онзи паметен 9 май 1945 г. - деня, в който мирът победи войната, хората и правителствата в Европа и света продължават да се делят в празника. И си мисля какъв ден на Европа ще празнуваме, ако няма мир и разбирателство между народите, между хората без значение на вероизповедание, цвят на кожата и социален статус.

Честването за 9 май във Велинград бе проведено пред паметника на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, а не пред паметника-костница на загиналите в борбата срещу хитлерофашизма и Втората световна война. Този паметник остана без цветя, освен венеца на сдружение “Славяни”, а организаторите и велинградчани не се поклониха пред паметта и костите на 29-те участници в боевете, чиито имена са изписани там. Учудена съм, че и потомците на тези хора оставиха паметта на близките им без поклон и цвете, а казано е, че който забравя и не познава историята си, със сигурност ще повтори грешките й и ще плати висока цена на забравата.
На тържеството за 9 май бяха поднесени много венци и цветя от кмета на общината Костадин Коев, от Общинския Съвет и председателя Бельо Мандраджиев, Историческия музей, от партиите ГЕРБ и БСП, както и от много граждани. В своето кратко, но много емоционално слово председателката на сдружение “Славяни” Людмила Кремова каза: “Ние сме родени след победата и не знаехме, че в живота има дядо и баба. Научихме го от приказките, които винаги започват с думите “Имало едно време една баба и един дядо”. И пожела винаги да има мир на земята.
Нямаше места в залата на НЧ “Отец Паисий-1893” вечерта на 9 май, когато по традиция се проведе празничният концерт, посветен на Деня на победата. За да го има този ден вече 71 години, освен 20 милиона руснаци, 500 000 американци и още 7 милиона жертви от целия свят има и повече от 70 загинали от 45 села на Чепинското корито. Повече от 27 милиона майки по целия свят са получили повече от 27 милиона телеграми с текст “Вашият син, дъщеря загинаха...”
Концертът бе открит от дамската вокална група “Велина”, а с великолепните песни на “Любе” започнаха и аплодисментите, които не спряха до края на концерта, защото ги заслужиха прекрасните и вълнуващи изпълнения на ВГ “Сюрприз”, трио “Парадайс” и “Караоке”.
Тази година в световната инициатива “Полкът на безсмъртните” са се включили 36 държави от целия свят в това число и България. Българските градове са 26, сред тях Велинград и Ракитово. Когато на сцената излязоха потомци с портретите на загиналите, на безсмъртните, водени от портрета на патрона на нашия град Вела Пеева, залата стана на крака и замря в знак на почит, преклонение и уважение пред тяхната памет. Всички присъстващи, както и гостите от сдружение “Русофили” - Ракитово с председател Тодор Тодоров, си дадохме дума да не забравяме 9 май 1945 г., да помним и пазим най-ценното богатство за човека - Мира, за да го има Живота.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай