Велинград - online - Храм на човешката памет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Храм на човешката памет
Публикувано 2016-05-17 08:55:39 от Темпо

Уважаеми съграждани,
От 1978 г. на 18 май отбелязваме Международния ден на музеите. Музеят е средище на култура и наука, храм на човешката памет. Град, който има свой музей, пази своето минало, история и традиции. Музеят на Велинград повече от 100 години съхранява във фондовете си над 20 000 археологически артефакти, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи. И много често сме свидетели как родовата памет и местната история коригират и обогатяват националната ни памет и история.

Денят на музеите е повод да напомним за случаите с изключително ценни реликви, които по различни причини са изгубени, изчезнали или са станали жертва на иманяри. Много пъти сме призовавали жителите на нашата община да донасят в музея пазени от тях предмети и свидетелства от отминалите времена. Не всеки и не винаги може да оцени историческата и научна стойност на намереното в семейните архиви, албуми и домове и тук е ролята на музейните специалисти. Днес, с технологиите на XXI век, повече отвсякога можем да запазим реликвите от миналото и да ги представим пред всеки гост и посетител на музея.
В навечерието на знакови за Чепинския край юбилеи - 200 години от съграждането на църквата “Св. Троица” в кв. Каменица, съхранила Летописа на поп Методий Драгинов за масовото помохамеданчване на населението от Чепинското корито през ХVII в. и 120 години на църквата “Успение Богородично” в кв. Лъджене, отново отправяме призив за дарителство. Донесете в музея откритите от вас старинни вещи, документи, снимки, разкажете запазените в рода и семействата ви спомени за близкото и далечно минало, за да можем заедно да го съхраним и предадем от поколение на поколение.
В деня на нашия празник поздравявам всички колеги от Исторически музей - Велинград с пожелание да продължим да работим с отговорност и професионализъм, да опазваме, обогатяваме и популяризираме огромното културно и историческо наследство на Велинград и региона.
Снежана Велева, Директор на Исторически музей - Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води