Велинград - online - Театърът с нов прочит на “Криворазбраната цивилизация” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Театърът с нов прочит на “Криворазбраната цивилизация”
Публикувано 2016-05-17 09:16:59 от Темпо

В навечерието на празника 24 май театралната трупа към НЧ “Отец Паисий-1893” представи премиерния си спектакъл “Криворазбраната цивилизация”. Предпремиерата се състоя на 13 май, а ден по-късно в пълния читалищен салон бе изиграна и премиерата.
Сценичният вариант, сценографията и постановката са на режисьора Мариус Донкин, който предлага свой прочит на класическата комедия “Криворазбраната цивилизация”.
Близо век и половина след Добри Войников Мариус Донкин нанася нови щрихи в портретите на известните герои. С днешна дата поклонниците на “циливилизацията” не приказват по французки, а по “ингилийски”, искат визи за Америка и шевролет, харесват кънтри и “рок и рол”.
“Моите деца са американци, на света няма по-просто нещо от българин!”, твърди мадам Злата - роля, която е по мярка на актьорския талант на Росица Паунова. Цветан Котев в образа на хаджи Коста води тежка битка за опазване на семейния бюджет и българските порядки, но е принуден да яде боб с карфиол, защото това било “гумне”. В ролята на дъщерята Анка Вили Бъсина се пременява в американски тоалети, а синът Димитраки, по младежки изигран от Боян Караилиев, влиза в американския модел на танци и думи. Искрите на цивилизацията пръска измамникът Маргариди - американец с дънки, каубойска шапка и китара, пресъздаден от Павел Гайдев. Скромната българка Марийка играе Гергана Радева, а внушителният бъдещ зет Митьо е Тодор Шейнов.
Автор на музикалното оформление отново е Петър Петров. Вместо познатото ни от телевизионния вариант звучене на мюзикъл, той обогатява спектакъла с няколко лирични и знакови изпълнения на Вили Бъсина и Павел Гайдев.
В познатия сюжет Мариус Донкин вмъква нови моменти и нови послания. Изцяло нов е финалът, в който Павел Гайдев произнася монолог, написан от режисьора. Монологът е посветен на злата съдба да си българин и на невежеството, което е в корена на всичките ни беди: “Дръж народа в простотия и ще правиш с него всичко. Няма любов, няма човечност... Дух няма, камо ли полет. Заровени сме в бита, като картофи в земята. Нямаме хоризонт на мисълта. Когато на картофите поникнат крила, може и ние да полетим!” Мариус Донкин припомня въпроса на Левски “Народе????” и призовава зрителите да не ръкопляскат, а да се замислят.
Публиката възнагради актьорите, режисьора и целия екип на спектакъла с много аплодисменти и цветя. А модерната постановка на “Криворазбраната цивилизация” ще продължи да търси диалог със зрителите в месеците, когато честваме 110 години от първото театрално представление в Чепинския край.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай