Велинград - online - Фотоизложба “Памет” - разказ за Априлското въстание в Белово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фотоизложба “Памет” - разказ за Априлското въстание в Белово
Публикувано 2016-05-24 09:42:23 от Темпо

В деня на музеите 18 май в залата с пианото на Историческия музей и в присъствието на много граждани бе открита изложбата “Памет на въстаналите селища в Югозападната част на IV революционен окръг с център село Голямо Белово.” На откриването присъства и зам.-кметът Сергей Кичиков, който поздрави директора на музея Снежана Велева и музейните работници с празника и връчи поздравителен адрес и цветя от името на кмета Костадин Коев.

Съставителката на фотодокументалната изложба “Памет” Севдалина Попова я представи с много вълнение, наричайки я разказ за подготовката и избухването на 24 април 1876 г. въстание в Голямо Белово. На тази дата след църква учителят Йордан Ненов с прочувствено слово обявява Белово за свободно - факт, потвърден и от председателя на въстанието Михаил Радулов. Севдалина Попова говори и за близките връзки между Каменица и Белово по време на Априлското въстание и според нея, а и от други писмени източници, това е причината в погрома на въстанието да не участват помохамеданчените българи от Чепинско.
Шесте табла на изложбата ”Векът на бунта в Голямо Белово”, “Време за борба”, “От Гюргево до Оборище”, ”Въстание”, “Избухване и ход на въстанието в Голямо Белово”, “Въстаническите военни действия и Погромът” с текст, снимки и автентични експонати, принадлежали на въстаниците, разказват за етапите на въстанието. Така научихме,че катедралната църква “Св.Георги”съхранява и до днес голям брой икони на Христо Димитров - основателя на Самоковската зографска школа и че църквата е била изографисана от зографите Костадин х.Ангелов и Иванчо х.поп Лазаров. И още, че в Белово е роден един от най-образованите българи през Възраждането Евстатий Пелагонийски (Георги Димитракиев) и Никола Попов-Крец, богат търговец и емигрант в Букурещ, споделял идеите на Георги Сава Раковски и Любен Каравелов. Научаваме още за отношението на Васил Левски към Белово, за ролята на поп Михаил Цветанов Радулов и апостола на IV Революционен окръг Тодор Каблешков, който по онова време е началник на жп станция Белово (част от барон Хиршовата железница)... В раздела “Участие на другите селища” се разказва за участието на хора от 20 къщи на село Каменица, водени от “късичкия като топорче поп Топорчо, развял расото”, както и за участието на чужденците Никола Нович, Иван Сутич, Алберт Албрех, които са се били включили в Хвърковатата чета на Георги Бенковски с предложение да нападнат и превземат Ихтиман.
Снежана Велева поздрави присъстващите с празника на музеите и благодари на колегите си за всеотдайността и професионализма в работата им. Тя напомни за участието на музея в лицето на етнолога Георги Куманов и д-р Светла Ракшиева с изложба за писани великденски яйца във Варшава, Полша и срещата с българи в Меде, Италия. Г-жа Велева благодари на ръководството на Професионална гимназия по дървообработване “Иван Вазов”, дарили на музея голямото яйце, изписано на Цветница и станало реклама на първото по рода си Голямо писане на великденски яйца на Велика събота във Велинград. Тя напомни, че през м. октомври ще се проведе научна конференция, посветена на 200 години от построяването на църквата “Света Троица” в Каменица и 350 години от Летописа на поп Методи Драгинов.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай