Велинград - online - Фотоизложба “Памет” - разказ за Априлското въстание в Белово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Фотоизложба “Памет” - разказ за Априлското въстание в Белово
Публикувано 2016-05-24 09:42:23 от Темпо

В деня на музеите 18 май в залата с пианото на Историческия музей и в присъствието на много граждани бе открита изложбата “Памет на въстаналите селища в Югозападната част на IV революционен окръг с център село Голямо Белово.” На откриването присъства и зам.-кметът Сергей Кичиков, който поздрави директора на музея Снежана Велева и музейните работници с празника и връчи поздравителен адрес и цветя от името на кмета Костадин Коев.

Съставителката на фотодокументалната изложба “Памет” Севдалина Попова я представи с много вълнение, наричайки я разказ за подготовката и избухването на 24 април 1876 г. въстание в Голямо Белово. На тази дата след църква учителят Йордан Ненов с прочувствено слово обявява Белово за свободно - факт, потвърден и от председателя на въстанието Михаил Радулов. Севдалина Попова говори и за близките връзки между Каменица и Белово по време на Априлското въстание и според нея, а и от други писмени източници, това е причината в погрома на въстанието да не участват помохамеданчените българи от Чепинско.
Шесте табла на изложбата ”Векът на бунта в Голямо Белово”, “Време за борба”, “От Гюргево до Оборище”, ”Въстание”, “Избухване и ход на въстанието в Голямо Белово”, “Въстаническите военни действия и Погромът” с текст, снимки и автентични експонати, принадлежали на въстаниците, разказват за етапите на въстанието. Така научихме,че катедралната църква “Св.Георги”съхранява и до днес голям брой икони на Христо Димитров - основателя на Самоковската зографска школа и че църквата е била изографисана от зографите Костадин х.Ангелов и Иванчо х.поп Лазаров. И още, че в Белово е роден един от най-образованите българи през Възраждането Евстатий Пелагонийски (Георги Димитракиев) и Никола Попов-Крец, богат търговец и емигрант в Букурещ, споделял идеите на Георги Сава Раковски и Любен Каравелов. Научаваме още за отношението на Васил Левски към Белово, за ролята на поп Михаил Цветанов Радулов и апостола на IV Революционен окръг Тодор Каблешков, който по онова време е началник на жп станция Белово (част от барон Хиршовата железница)... В раздела “Участие на другите селища” се разказва за участието на хора от 20 къщи на село Каменица, водени от “късичкия като топорче поп Топорчо, развял расото”, както и за участието на чужденците Никола Нович, Иван Сутич, Алберт Албрех, които са се били включили в Хвърковатата чета на Георги Бенковски с предложение да нападнат и превземат Ихтиман.
Снежана Велева поздрави присъстващите с празника на музеите и благодари на колегите си за всеотдайността и професионализма в работата им. Тя напомни за участието на музея в лицето на етнолога Георги Куманов и д-р Светла Ракшиева с изложба за писани великденски яйца във Варшава, Полша и срещата с българи в Меде, Италия. Г-жа Велева благодари на ръководството на Професионална гимназия по дървообработване “Иван Вазов”, дарили на музея голямото яйце, изписано на Цветница и станало реклама на първото по рода си Голямо писане на великденски яйца на Велика събота във Велинград. Тя напомни, че през м. октомври ще се проведе научна конференция, посветена на 200 години от построяването на църквата “Света Троица” в Каменица и 350 години от Летописа на поп Методи Драгинов.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води