Велинград - online - “Учители народни, будители духовни” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Учители народни, будители духовни”
Публикувано 2016-05-24 09:58:38 от Темпо

Дни преди големия български празник 24 май излезе от печат сборникът “Учители народни, будители духовни”. Негови съавтори са учителката по история Радка Тотолакова и директорът на СОУ “Васил Левски” Емил Моллов, които продължават започнатото през 2012 г. с първия тематичен сборник “Просветното дело в Чепинския край от Възраждането до наши дни”. Ето какво сподели г-жа Тотолакова за читателите на “Темпо”:


- Госпожо Тотолакова, как се роди идеята и как бе създадена новата книга “Учители народни, будители духовни”?
- В първия сборник, който излезе в юбилейната за СОУ “В. Левски” 2012 г., разказахме за историята на училищата в Чепинския край. Вторият сборник е продължение на същата тема, но разказва за личностите, които заслужават да бъдат наричани “учители народни, будители духовни”. Мислехме да издадем втората част веднага след първата, но срещнахме много трудности със събирането на материали, което продължи повече от 2 години, буквално от човек на човек. Обърнахме се към училищните директори, защото училищата имат архиви, но много малко от тях се отзоваха. Някои приеха идеята враждебно, други първо обещаваха, но впоследствие казаха, че не могат да ни помогнат. Жалко е, че заради това нежелание са изпуснати много хора, които заслужават имената им да бъдат в книгата. Предполагам, че ще има реакции и сега различни хора ме подсещат, че трябвало да напишем за този или онзи, но за съжаление не навсякъде срещнахме желание за сътрудничество. Отзоваха се учители пенсионери и това личи по съдържанието на сборника. Решихме подредбата да бъде по училища според годината на създаването им, така че първото училище е ОУ “Христо Ботев” в Каменица, а първата гимназия в Чепинския край е “Васил Левски”. Жанрово сборникът е разностилен: има очерци, има спомени, има учители, които сами се представят. Но това е сборник и се надявам различният стил да не е пречка. Голямата ни цел беше книгата да не е просто статистика, а чрез нея да изпъкнат живи образи.
- Заради работата по сборника познавате в детайли живота и делото на десетки учители от нашия край. Какво е общото между тези, които наричате “Учители народни, будители духовни”?
- На първо място - страхотното родолюбие у всички, независимо дали са физици, математици, историци и т.н. Всички те са била освен учители и общественици - няма някой, който да не се е занимавал активно с обществена дейност. Откроява се и още нещо, характерно за българския учител в миналото - безкористна помощ към учениците! Пример за това е мадам Кантарджиева, която без да се афишира, е помагала и финансово на свои ученици. Нямало е частни уроци, кръжоците и другите допълнителни дейности са били без заплащане, което вече не е факт.
За създаването на сборника ме провокира фактът, че Чепинската котловина е била толкова изолирана, а в същото време е имало толкова интелигентни, образовани и мислещи хора, което си е малък подвиг. В това изолирано място, при никаква или минимална информация, как е имало такива хора, които остават тук и работят за издигането на другите? Сега сме много информирани, но ни липсват тези неща. В миналото не са били по-високи заплатите, но въпреки това са го правили, а днес в цялото ни общество липсва такъв дух и отношение. Нашите “учители народни, будители духовни” са имали много здрава връзка с населението. Те са издигнати за времето си личности, но в много близка връзка с обикновените хора и със силен стремеж за цялостно духовно издигане. Давало им е подтик и преклонението на хората към учителя, докато сега обществото в по-голямата си част е срещу учителя. Днес дори да имаш желание, когато срещаш неуважение и дори подигравки към учителската професия, и най-големите оптимисти се обезсърчават.
- Книгата излиза с престижното клеймо на издателство “Тангра ТаНакРа” и сигурно не случайно сте избрали това да се случи точно в навечерието на 24 май?
- Така е, не сме избрали случайно датата 24 май, защото точно в този ден трябва да напомним за учителите и будителите. Искахме това да се случи още преди година, но въпреки усилията ни не успяхме. Сега благодарим за помощта на Община Велинград и лично на кмета Костадин Коев, на Училищното настоятелство на СОУ “В. Левски” с председател Цветанка Тошева и на Ротари клуб - Велинград с президент Моника Писарева. Дизайнът на книгата е много добър, предговорът е на проф. Христо Матанов, специалист по история на XV-XVIII век, който пише с голямо уважение за тези личности. Ще представим сборника в началото на юни. А на 24 май искам да пожелая този дух на нашите предци - учителите народни и будителите духовни, никога да не умира!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай