Велинград - online - СПА столицата гостува в столицата на енергетиката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

СПА столицата гостува в столицата на енергетиката
Публикувано 2016-05-24 10:10:04 от Темпо

50 години след първото свое изпълнение на козлодуйския бряг велинградският Представителен духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” отново ще посрещне кораба “Радецки” с “Ботев марш”.
За Козлодуй 30 май 1966 г. е паметната дата на посрещането на възстановения кораб-светиня, от който точно преди 140 години слизат четниците на Христо Ботев.
Тази година Ботевите дни в Козлодуй са посветени на двете кръгли годишнини, а по инициатива на медийната група “МОСТ” събитията от посрещането на кораба “Радецки” ще бъдат повторени. През 1966 г. велинградският духов оркестър начело с диригента Димитър Мечев взима участие в тържеството и оставя незабравим спомен за всички присъстващи, защото е единственият музикален състав, който изпълнява “Ботев марш” по целия 4-километров маршрут от града до пристанището. Това е първата изяви на национално ниво на създадения година по-рано духов оркестър и тогавашните музиканти все още помнят как диригентът Димитър Мечев отново и отново дава знак за “Ботев марш”. Преди 50 г. цяла България се вълнува заедно с жителите на Козлодуй, защото възстовката на кораба “Радецки” е дело на хиляди български деца, а на тържеството присъства лично първият държавен и партиен ръководител Тодор Живков.
На 27 май 2016 г. тази страница от българската история ще оживее, като ще бъде пресъздадено тържественото посрещане на парахода-музей “Радецки” на козлодуйското пристанище. За участие в тържествата, в които ще вземе участие президентът Росен Плевнелиев, са поканени кметът на Община Велинград Костадин Коев, председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев и председателят на НЧ “Отец Паисий-1893” Цветан Котев.
Г-н Котев подчерта, че поканата е плод на дългогодишния културен обмен между читалище “Отец Паисий-1893”, Дома на енергетика и Община Козлодуй. Гостуването на СПА столицата на България и на Балканите Велинград в столицата на енергетиката Козлодуй е стара идея на нашето читалищно настоятелство, която сега се осъществява и то по един чудесен повод. За това помага и медийната група “МОСТ”, която вече събра и публикува спомени на велинградските музиканти ветерани Милош Иванчев и Пейчо Пеев, участвали в тържествата преди половин век.
Организаторите са отправили официално запитване към архивния фонд на БНТ, Държавна агенция “Архиви” и Националния исторически музей за предоставяне на архивни кадри, снимки и публикации от събитието. Надяваме се в тях да открием и изпълнението на велинградския духов оркестър, което ще бъде ценно допълнение към неговия архив. А на днешния Представителен духов оркестър “Димитър Мечев” с диригент Димитър Лазаров и мажоретния състав с ръководител Биляна Масларова пожелаваме в Козлодуй да напишат още една важна страница от историята.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола